www.PortalBugis.Com

"Catatan Bugis Di Rantau & Budayanya"

Salasilah Keturunan DAENG CHELAK

Datu Ratu Upu Tandari Bureng Daeng Rilak
(Salasilah dari TUHFAT AL-NAFIS oleh Al-Marhum Raja Ali Al-Haji Riau 1932)

1.Upu Daeng Parani 1.Upu Daeng Menabon 3.Upu Daeng Marewah 4.Upu Daeng Chelak 5.Upu Daeng Kumasi
Upu Daeng Chelak ibni
Upu Tandari Bureng Daeng Rilak
+ Tengku Mandak
(Yamtuan Kedua Riau)
1.Raja Haji 2.Raja Lumu
(Sultan Salehuddin)
Sultan Selangor I
Raja Lumu
Sultan Salehuddin ibni Upu Daeng Chelak
(Sultan Selangor I)
1.Sultan Ibrahim
Sultan Selangor II
2.Raja Nala 3.Raja Punuh 4.Raja Sharifah

Sultan Ibrahim ibni Sultan Salehuddin
(Sultan Selangor II)
1.Sultan Muhamad 2.Raja Ismail 3.Raja Ahmad 4.Raja Yusof 5.Raja Siah
6.Raja Siti 7.Raja Aminah 8.Raja Fatimah 9.Raja Mariam 10.Raja Maimunah
11.Raja Khatijah 12.Raja Halijah 13.Raja Abdullah
(Keturunan Sultan Selangor IV, V, VI dan sekarang)
14.Raja Haji 15.Raja Abd Rahman
16.Raja Abbas 17.Raja Salleh 18.Raja Hussin 19.Raja Usoh 20.Raja Hamidah
21.Raja Syed

Radin Zainal Abidin (Lebai Kahar) + Raja Mariam ibni  Sultan Ibrahim
1.Penghulu Shamsudin 2.Hj Samad 4.Bilal Omar 5.Maduk

Bilal Omar bin Radin Zainal Abidin + ?
1.Zabedah

Maarof  bin Hj Nafiah + Zabedah bt Bilal Omar
1.Hamidah 2.Shukor 3.Hamid 4.Amil 5.Kabit
6.Syed 7.Muhamad 8.Diah 9.Jemah

Amil bin Maarof
+ Asmah (Isteri-1)

Amil bin Maarof
+ Zaleha (Isteri-2)
1.Hj Ismail bin Amil 2.Hjh Asiah bt Amil 1.Md Diah bin Amil 2.Md Latif bin Amil
.
Hjh Asiah bt Amil
+ Hj aksan bin Hj Ali
1.Hjh Aminah 2.Hjh Hamidah 3.Hafsah 4.Hashimah 5.Hasbiah
6.Umikalsom 7.Khairi

k.jpg (1145 bytes) Dikemaskini: 19-Jan-2001

Sumber: Geocities.Com

415 Tanggapan ke “Salasilah Keturunan DAENG CHELAK”

 1. Raja syarifah reni/ Riau said

  Saya turunan dari raja edward A.R bin raja ali iskandar bin raja mansur bin raja anom bin raja sulaiman bin raja ali haji bin raja Haji Ahmad bin raja haji bin daeng celak. Saya ndak bertanya apakah turunan diatas daeng celak ada sangkut paut dgn turunan arab yang siar agama islam? Kebetulan saya lgi mencari nasaf abah saya, dikarenakan umi saya alaydrus. Ada yang bisa bantu saya jawab?? Apakah raja” ini arab? Ato turunan bugis melayu saja??

 2. Oktarian said

 3. As Salam, Salam persaudaraan dari saya Azmir lahir di Klang, sekarang menetap di Setia Alam. Mohon ditambah info/edit tentang Sultan Muhammad (Sultan Selangor Ke-3). Salasilah keturunan saya dari jurai Raden Zainal Abidin + Raja Mariam (Anak Sultan Muhammad) leluhur sebelah ibu. Manakala sebelah Ayah dari jurai Daeng Pabita. Moga diperkuatkan lagi ikatan persaudaraan.

  P/s: Bugis ibarat “Viking’s of The East”. Jangan pernah malu dengan bangsa sendiri.

 4. Riko said

  silsilahnya gk full sampai ketemu ke daeng sulaiman,daeng kanduruan ardiwinata karena saya ingin tau kata ibu saya ,saya termasuk kekeluarga ardiwinata yang berjumpa di DK Ardiwinata dan mempuanyai anak sampai ke edi daeng ardiwinata

 5. surianto said

  saya keturunan Baso Mangkasa yg mempunyai 2 orang anak Hasan @ Lato Sangka dan Husen @ Lato Huseng Sulawesi Indonesia

 6. Hafiz said

  Asslmmlk..wbt admin sya hafiz sya nk tnya hal leluruh..atok sya keturunan raja kecik bongsu..opah sya iatu istri tok sya kak kepda sultan yusuf yg pertama…dlu pernah2 dicari oleh raja sulaiman dan tengku muhammad suruh balik ke indonesia..untk selesai hal disna..ttpi mereka semua tak nk sbb apa berlaku..ttpi apabila tok sya meninggal dia berkta smpai masa nnti kamu lah yg akn itu…sya tk blh nk crta hal sannad.sya mnta admin bantu sya untk temukn sasilah ini

 7. Rafu said

  Assalamualaikum wbt.saya berketurunan bugis raja lumu.dan mungkin salasilah kepada raja muda nala.saya ingin mencari salah silah keturunan saya boleh bantu saya 0173215393 kepada sesiapa yang tahu tentang salah silah raja muda nala ibni sultan salehuddin ibni daeng celak

 8. Rafu said

  Assalamualaikum wbt.saya berketurunan bugis raja lumu.dan mungkin salasilah kepada raja muda nala.saya ingin mencari salah silah keturunan saya boleh bantu saya 0173215393 kepada sesiapa yang tahu tentang salah silah raja muda nala ibni sultan salehuddin ibni daeng celak

 9. Mohamed Jasmani bin Mohd Liki said

  Assalamualaikum wbk.,

  Saya baru terjumpa manuskrip lama keluarga dan menarik perhatian saya serta teruja untuk mengetahui seberapa banyak yang boleh. Manuskrip itu mengenai salasilah keturunan kami dan catitan lama peristiwa yang telah berlaku beratus tahun dahulu.

  Saya telah mengandaikan bahawa “password” manuskrip salasilah keturunan tersebut adalah “DAENG CHELAK” dan saya telah men”GOOGLE” untuk mendapat rujukan saya. Alhamdulilah saya memperoleh portalbugis.wordpress.com dan menarik perhatian saya.

  Sebelum terlajak, keluarga (datuk nenek) kami berasal dari PAHANG sementara kebanyakan rujukan DAENG CHELAK dari website tersebut adalah bersekitar dipantai barat Tanah Melayu.

  Saya sentiasa memperingatkan diri saya bahawa maklumat yang saya cari hanyalah untuk rujukan silasilah keturunan yang telah beratus tahun dahulu untuk makluman sahaja. Apa yang berlaku pada masa itu bersesuaianlah dengan waktu dan zaman itu, tak perlulah kita berbalah dan melatah mengenainya – mengabihkan boras aje atau buang karan aje.

  Saya juga terima bahawa pada masa dahulu ketua gerombolan atau panglima atau insan gagah perkasa atau bertaraf ‘taiko’ masa ni jika mereka mengembara atau merantau atau melawat atau menawan sesuatu kawasan penempatan mereka akan jadi tuan ditempat itu. Sesuatu sesi perantauan akan mengambil masa yang panjang sebab ‘kapal terbang jet’ belum ada. Keadaan ini memudahkan mereka beristeri di setiap lokasi tambahan penduduk tempatan mahukan keturunan jaguh serta memberikan berbagai kemudahan politik kepada penduduk tempatan. Oleh hal yang demikian, taburan zuriat sesaorang KETUA akan bertebaranlah diseluruh cerok rantau.

  Dalam hal ini, apa yang DAENG CHELAK buat pada masa itu tidak menjadi masalah kepada saya kerana saya hanya ingin nak tahu susur galur keturunan keluarga kami di PAHANG yang ada kaitan dengan DAENG CHELAK. Lain-lain isu yang berkaitan dengan isu pertabalan Sultan Selangor, isu ‘daulat’, isu harta keturunan, dan semua yang sewaktu dengannya, sebesar debu pun kami tak minat. Pada saya isu ‘daulat’ adalah isu mistik sebelum Islam yang masih gagah diheret sehingga kini. Islam telah menempatkan Qadak dan Qada didalam Luh Mahfuz untuk setiap hambaNya. Jika masih ada yang meninggikan ‘DAULAT’, tanyalah diri sendiri dimana letakknya Qadak dan Qada serta Loh Mahfuz?

  Ooops sori terlajak pulak – nak buang stim.

  Manuskrip salasilah keluarga saya diringkaskan seperti berikut:

  UPU TENDRI BURANG DAENG RILAGA – ejaan nama berlainan sedikit tapi bunyinya sama

  UPU DAENG CHELAK – beserta nama2 KEMASI, PARANI, MENAMBUN dan MEREWA. Tengku Mandak binti Sultan Abdul Djalil Riaayat Shah adalah isteri Upu Daeng Chelak dan susur galur salasilah keluarga saya yang dicatitkan adalah seperti berikut:

  TENGKU PUTEH / PANGLIMA ALI
  TENGKU GANDAM
  TENGKU BAKAR / HAJI MONTOK
  TENGKU TALIB
  TENGKU HAMID
  DIN
  ISMAIL
  MUHAMMAD LIKI

  Catitan manuskrip lama adalah mengenai cerita dan peristiwa UPU DAENG CHELAK dan pasukan ‘tentera’nya berperang dengan suku sakat kaum Orang Asli di kawasan Temerloh dan mengalahkan mereka.

  Melalui ruang internet ini saya memohon maklumbalas kepakaran ikhlas mengenai perkara ini. Nawaitu hanyalah untuk memperkemaskannya bagi pengetahuan kepada anak cucu cicit kami nanti, insyallah.

  Wasallam, dan saya yang benar

  mohamedjasmani@gmail.com

 10. salasilah panglima ameng said

  siapa tau susur jalur panglima garang

 11. BAHARUDDIN said

  Assalamualaikum wr wb,saya sangat bangga dengan jejak sejarah yang telah diuraikan.tapi maafkan kalau saya salah dengan usulan ini…GIMANA KALAU KITA MENGGALANG DANA UNTUK PEMBUATAN FILM SEJARAH LELUHUR KITA ITU??

 12. Jibbyrazak said

  Subahallah….bila baca kat sini mcm terkejut kat s.bernam tu ramai rupanya keluarga jauh…cuma tak kenal je..ramai mendiamkn diri kot…hehe
  Sy tinggal kat s.bernam juga…tpi klu org tnya bugis ke…org/suku apa?
  biasa jawab melayu lh…klu org ckap jawa eh…sy angguk je…
  klu kita baca sejarah bnyak sbb kenapa kerabat sultan selangor lari ke S.bernam ni…pastu buang title Raja kat nama tu….sbb xde guna pun…
  …berebut harta…pangkat…perang saudara…tu lh bugis dri zaman dulu lgi…
  apa2 pun kita dgn sultan jgan derhaka.

 13. saya lg mencari zuriat yg memang punya hak atas kerajaan siak sri indrapura peninggalan dari sultan abdul djalil rahmatsyah atau raja kecil raja johor ke 12 thn 1717

 14. Abd rahim ahmad said

  Saya Abd rahim bin ahmad, ahmad bin muhammad, muhammad bin merah, merah bin mamat saya keterunan bugis jenerasi ke5, saya ingin tahu mamat itu adakah dato’maharaja lela yg tidak mahu dikenali dirinya sebagai raja mamat. Nama sebenarnya pandak limo bin machang lela tok mahmud, dipasir salak dikenali sebagai kaya kaya maharaja lela tun jana putra dan dato’ maharaja lela tan lela asal daeng salili dan menukar namanya sebagai mamat semasa berada dinegeri selangor disemadikan dibukit jugra ada kah benar ingin saya tahu, saya pernah pijak kan kaki di makam jugra merasakan ada sambutan terhadap diri saya dan merasakan sayu sedih dan tenang semasa berada disana, dirumah saya kerap mendengar tapak kaki berjalan dihalaman rumah saya diwaktu 2.00am hingga 4.00am kenapa ya?

 15. Eyna said

  Insya allah..satu hari waris keturunan yg hebat ni akan menjadi hebat dan memberi manfaat kebaikan kepada ramai org.

 16. Lebih Detail Tentang Opu Daeng Rileka berikut leluhur yang menurunkannya ada di http://www.silsilahbone.com

 17. http://sejarah.silsilahbone.com/wp/2016/11/03/jejak-keturunan-la-maddussila-to-appangewa-karaeng-tanete-matinroe-ri-dusung-di-kerajaan-melayu-riau-mempawah-kalimantan/

 18. muhammad afiq said

  Saya berkuturan siam + pakistan + bugis + melayu… saya nak cari salasilah keturunan.. huhu harap jumpa

 19. sy dr keturunan Daeng Chelak- Sultan salehuddin – Raja Nala
  Nama sy Raja Norita

 20. ayah sya berkata kami tiga beradik keturunan DAENG CHELAK SAYA HENDAK MENCARI NAMA2 KETURUNAN SAYA

 21. Hanya post said

  saya berdarah bugis+naning+minang+arab… saya dari keturunan Daeng… saya dari keturunan Raja Alias… mak saya pernah bermimpi dimandikan di 7 tempayan di gunung ledang… begitu gak saya turut pernah bermimpi dimandikan di 7 kolam di gunung berlumut… kami ditegah untuk cakap sape keturunan kami… terima kasih

 22. ariff said

  Adakah meraka boleh bertutur bahasa cina??

 23. ariff said

  Adakah hj samat itu anak kepada abd rahman??maaf bertanye. Jika ade ape2 mklumat Chat saye Ye admin??0142990804

 24. Raja Amirul Ashraf said

  Assalamualaikum.sy ingin mencari keluarga sy di sebelah sana..bolehkah tuan bantu saya? Kalau tidak silap sy berketurunan raja haji..jiKalau tidak keberatan..jika tuan ingin membantu hubungi sy di facebook..terimakasih saudara..jasa anda sgt sy hargai

  Facebook: achap_jaybee@yahoo.com

 25. Putra Amunurrashid said

  Saya Putra Aminurrashid. Saya ingin bertanyakan bahawa saya keturunan raja atau tidak. Kerana keluarga saya tidak dapat mengenal pasti keturunan sebelah ibu saya..Ayah kepada ibu saya (datuk sebelah ibu) pun kami tidak pernah jumpa.. Ibu kepada ibu saya(nenek sebelah ibu) pun tidak pernah cerita mengenai datok saya..Nama ibu saya Raja Sanisah bt Raja Jahar..Datuk saya pula Raja Jahar bin Raja Salleh. Manakala nenek saya pula Habsah bte Baharom.. Saya cuma hendak tau salasilah keluarga sebelah ibu saya kerana memang saya sekeluarga tidak tahu.. Puas ayah saya mencari.. Tetapi tidak dapat juga.. Kalau ada sesiapa yang tahu, boleh emelkan ke zputraaminurrashid@ymail.com atau whatsapp 0127861576 ..

  • anueal said

   keturunan adalah dari bapa bukan ibu . genetik lelaki xy . gen perempuan xx jadi adalah kesalahan jika ibu keturunan raja bapa tidak tiba ke anak bubuh tengku . bila tanya bapa tak tengku macam mana anak pulak tengku kata dia dari ibu maka itu adalah tak faham saja nak belagak buh tengku. kalau nak cari keturunan maka susuri keturunan bapa . keturunan ibu tak jejas keturunan dari bapa.

 26. […] Salasilah Keturunan DAENG CHELAK « http://www.PortalBugis.Com – Datu Ratu Upu Tandari Bureng Daeng Rilak (Salasilah dari TUHFAT AL-NAFIS oleh Al-Marhum Raja Ali Al-Haji Riau 1932) 1.Upu Daeng Parani 1.Upu Daeng Menabon 3.Upu …… […]

 27. salik65 said

  2015

  camana kalau diadakan majlis suai kenal keluarga daeng chelak dan yg berkait dengannya..buat persatuan..kumpul duit upah lawyer cari salahsilah kita semua..sultan skrang ok ker?takut ada tuntutan lak wallahuaalam.kita nak kumpul keturuan dan kerabat kita.

 28. 0183705696(no saya). Saya ada join satu group wasssap “Kerabat Daeng Celak” adminnya bernama Amir(sepupu saya) silsilah Amir ni mmg dekat dgn Daeng Celak. Sbb Nenek dia yg bernama Asmah(Nenek saya jugaklah,tapi sebelah mak) kawen sepupu dgn Atuknya yg bernama Zainuddin@Januddin tinggal di kg tengah Melaka. Asmah Dan Januddin ni sepupu Dan kedua²nya berketurunan Daeng celak. Mak ayah Asmah Dan Mak ayah zainuddin ni pon kawen sepupu silsilah mereka sampailah kpd Daeng celak semuanya kawen sepupu. Senang cakap Dari Daeng celak sehingga Asmah Dan Januddin, Semua kawen sepupu(semua keturunan daeng celak asli). Saya pernah lihat susur galur ni. Tapi skrg saya tak tahu siapa yg simpan. Saya rasa, ayah Amir yg simpan kot. Walahualam

 29. salam.. saya syed fadilah bin syed alias..sedang mencari maklumat syed2 di sabak bernam sebelum jepun dan selepas jepun.. moyang2 saya ini bernama syed idrus @ deros bin syed usman @ seman..dan syed deros@syed idrus meninggal di sabak bernam dan di kebumi di Kampung kota berhampiran dgn makam Raja Hitam bin Raja Unos , manakala nenek saya sebelah bapa ialah Raja siah ialah cicit kepada raja unos.. nama beliau ialah Raja Siah bt Raja Bahtan bt Raja Nordin bin Raja Unos bin Raja Usoh

 30. ashikin abd majid said

  salam saya adalah keturunan bugis cucu andi baso celak mata,bapa saya anak tunggal,lahir di tarakan indonesia punya anak9 saya anak ke2,atuk saya andi baso’ celak mata,telah meninggal di tarakan semasa bapa saya masi kecil,menurut cerita sebelum atuk meninggal dia ada menyampai kan amanah pada kawanya,kalau anak saya sudah dewasa tolong bawa anak nya pulang ke marus untuk di pertemukan pada keluarga nya kalau saudara ingin tau lagi cerita mengenai atuk saya col 017-394 9774 saya tinggal di pot klang

 31. Mohd Sabri b, Awang said

  Assalammualaikum..

  Saya Mohd Sabri Awang dari Melaka .. susur jalur emak dari daeng Chelak dan bapa dari susur jalur daeng kumasi.beberapa bulan yg lalu saya dapat mimpi disertakan hadiah dari moyang berupa batu cincin 3 bentuk semuanya…rase hairan dan aneh..komen ni tak bermaksud ape2 ….hanya salam perkenalan untuk semua..

 32. muhammad asrul said

  assalamualaikum …………..saya dari keturunan dato linggi@ raja ahmad. yang ke 13……dikata kan dato linggi anak kepada Tengku Puteh& Sultan Abdul Jalil V …..betul kah Tengku Puteh ini anak DAeng Chelak???……bukan apa hanya mencari kepastian sahaja..

 33. Abdul Hairi said

  Assalamualaikum..

  Saye Hairi Dari shah alam keturunan Raje 4 Beradik..yang saye tahu susur jalur saye dari Daeng cik long hafsah (adinde kepade Raja Lumu) berkhawin dengan Daeng lakani..sesiapa yang tahu tentang keturunan saye ni boleh jelaskan salasilahnye atau hubungi saye..kerane saye masih mencari keturunan saye..
  Dan berbagai alamat yg datang pade saye..
  017-3845626 en.hairi..
  Terime kasih.

 34. aishah said

  Saya anak kepada cicit daeng bedun. Daeng bedun anak kepada raja usoh(daeng dewasa). Moyang saya haji noh anak kepada daeng bedun. Datuk saya haji idris cucu kepada daeng bedun. Tibalah kepada bapa saya abu bakar dan saya nurrul aishah. Ikot turutan :-
  Nurrul aishah binti abu bakar bin haji idris bin haji noh bin daeng bedun bin daeng dewasa(raja usoh).
  Saya ade susur jalur salasilah keturan raja usoh(daeng dewasa). Sape2 yg nak lebih tahu tentang raja usoh(daeng dewasa) tolong email saya. daengaishah@yahoo.com.

 35. Perkongsian maklumat Sejarah Seni Warisan Budaya Negeri Selangor khususnya Kesultanan Negeri Selangor

  Website : http://www.wangsamahkota.wordpress.com
  Twitter : https://twitter.com/Wangsamahkota
  Pafe : https://www.facebook.com/WangsaMahkota

 36. al linggi said

  salam semua, jgn kamu nak bermegah megah kamu semua keturunan bugis…di padang mahsyar esok ALLAH tak pandang semua…amalan kamu sama ada diterima atau tidak itu yang paling penting…ni siap tulis dapa saka la dapat ini la apa cerita semua ini? kerabat2 sekarang rata2 semua tak boleh pakai lagi…megah2..riak2…skandal sana sini…main artis…peluk sana sini..buat kan rakyar rasa mual..beramal la…usia dunia ni da makin pendek …tunggu masa untuk allah ” gulung kan ” semua ni…apa salah kongsi maklumat hal2 yang boleh di munafaat disana kelak rather then declare that ” iam bugis clan..so n so..my datuk is who n whom” wslam

  • N said

   saya setuju dengan komen di atas.. ahaha..

  • Raja Aminnurlah said

   Asalamualaikum….saudara ni memang suka pelekeh orang nampaknya atau sekadar keyboard warrior je ikut nafsu….awas bila menulis bukan apa takut yang ditulis kena batang hidung sendiri…….dan jangan risau atau khuatir sebab di padang masyhar nanti,semua manusia termasuk(jgn kira nabi pulak ye) saudara sekali akan di soal siasat(117) sebabTidur je kerjanya sewaktu hidup di alam nyata sampai mati. Renung2kanlah ye saudara….mungkin saudara sedang mengigau kut………anyway, best of luck

 37. hisyamuddin bin zakaria said

  ??

 38. hisyamuddin bin zakaria said

  ???

 39. Aconk said

  siapakah opu tenri bure

 40. Muhamad Faiz said

  assalamualaikum..
  Ayah saya ada ceritakan yg saya ny keturunan daeng chelak..boleh saya tanya,siapa daeng kosumo?,sy tidak ada banyak info tentang ini..atuk saya,iaitu Abdul Rahman mempunyai ilmu,dikatakan dari keturunan..dipercayai ilmu itu akan diturunkan kepada anak lelaki sahaja..atuk saya mempunyai 4 org anak lelaki dan 6 org perempuan..saya dari keturunan lelaki,adakah ilmu itu akan dtg kepada saya?,adakah daeng chelak mempunyai ilmu2 yg luar biasa seperti atuk saya?,saya berumur 20 tahun,saya hanya ingin mendapatkan kepastian..atuk saya berasal dari johor..saya berketurunan bugis..

  • Muhamad Faiz said

   betul ke?,keturunan daeng chelak tak boleh pergi ke gunung ledang kerana sumpahan?,

   • Noor Zahira Bt Zakaria said

    Salam, saudara Muhammad Faiz…saya juga dari Keturunan Daeng Chelak…Dan rumah pun dekat dgn Gunung Ledang, saya kerap juga ke sana..tp xde ape pun, biase je..

 41. 6zaly6 said

  apa yg sy tahu.. sy adalah keturunan bugis dan xtau langsung salasilah keturunan sy sejak mak ayah sy meninggal… ada benda masuk dlm bdn sy drp keturunan bugis.. ada sape2 boleh bantu sy utk merungkai segala yg berlaku.. sms/call sy.. 0102424249 tq

 42. rajamir said

  Saya baru pulang menziarahi makam2, al Marhum Daeng Chelak, Daeng Marewah. Raja Haji Fisabilillah & Raja Ali Haji di Pulau Penyengat & Tanjung Pinang Riau. Nanti saya upload gambo2 di facebook RAJA AZMIR RAJA ARIFFIN, InsyaAllah,

 43. tok mie said

  salam noor zahira bt zakaria.rasanya awak adalah anak keturunan abdul jabib( tok ancing) yang ke 6.tok ancing – embun – hajah mahiah – mansor – nah. nah punya lapan adek beradek norudin,apin,mesah,murad,andah,mah,tom dan nah

  • Noor Zahira Bt Zakaria said

   Salam, Tok Mie.ye, betul..tu nama2 atuk Dan nenek saudara saya..Tok Mie sape ye dgn arwah nenek? Saya lama dah nk kenal Ahli keluarga yg lain…

   • Noor Zahira Bt Zakaria said

    SSalam, Tok mie.tok mie…blh bagi alamat penuh n no utk hubungi…mama berhajat nk jmpa tok mie..kg dia kat kg tengah…katanye, dia bersekolah dia kg baru….nenek saya(Che Nah Mansor) meninggal pd Dec 2005…adiknya (Che tom) ikut ‘balik’ genap 100 hari nenek saya ‘pergi’…

 44. tok mie said

  salam saya ada menyimpan salasiah abdul jabib atau dikenali tok ancing bin salahuddin makamnya ada di kampung baru s bernam tapi saya tak maklumat tepat sapa tok ancing ada yang kata dia anak raja.bole sapa bantu

  • Salam Tok Mie, dah jumpa ke siapa Abdul Jabid Bin Salahuddin tu…Nama lainnya Raja Perak. Tapi Raja Perak Anak Sultan Salahuddin seorang Perempuan.

   Sampai sekarang saya Tak tahu siapa Abdul Jabid.

   Lagi Satu oyang belah atok saya bernama Long atau Olong saya buat carian tu nama orang Makassar bukan orang Bugis yang bermaksud Awan…name Macam Ambak, Pute, Olong tu semua dari Bahasa Makassar kalau tak silap.

 45. opsy oppa gangnam style ibni datu uppu tandori boring makan ayam makan ikan plak said

  Saya nak tanya nama sy psy ibni oppa gangnam style. Oppa sy keturunan bugis mana. Nenek sy seksi gerl binti bugis belagak. Di percayai ibu kepada datu ratu uppu tandoori boring makan ayam la.

  • bugis sesat di korea said

   kau memang lawak la. Kang kau kena sembelih dgn bugis assabiyah baru tau. Tapi aku rasa oppa gangnam style memang keturunan bugis yang sesat di korea. Dan dengan sifat azali bugis yang suka menakluk dan memerintah dengan menyangka bangsanya paling hebat menyebabkan psy gangnam style berjaya menakluk dunia hiburan. Syabas oppa gangnam style keturunan Uppu Tandoori boring la..

 46. salam para sahabat di sini . saja jugak dari salahsilah keturunan daeng celak tapai tidak tahu dari mana asal usulnya . di sini saya ingin perkenalkan nama-nama yang mungkin boleh mambantu saya untuk menjejakli semuala susur galur saya :

  1 . Engku Seribanun ( bonda )
  2 . Engku Siti Fatimah tun Zaharah ( Nenda )
  3 . Engku @ tengku Puteh ( Moyang )

  Jika ada sesiapa yang boleh bantu huraikan nama2 di atas di persilakan pm saya . atau ada sesiapa yang boleh berhubung dengan orang alam . di sini saya sertakan nama gelaran saya di alam ( TUNKU MAHKOTA INDRA SAKTI @ SANG PRABU DEWATA INDRA SAKTI ) Tq .

 47. tengku abdul matin said

  Wsalam, name saya tengku abdul matin anak kepada tengku putri cucu kepada tengku alam kerabat saya dari singapore nyonyang saya punye name sultan hussain dari indonesia saya tgh cari sedara2 saya yg saya tak knl tolong hubungi saya ye +6596110552,terima kasih

 48. HaziqHasan said

  assalamualaikum , saya mencari keturunan dari Raden Zainal Abidin + Raja Mariam ibni Sultan Ibrahim , saya waris dari Maduk .. jika ada kaitan sila telephon saya 0173230970-Haziq atau email : carll.prince@yahoo.com

 49. shahrani said

  asalamualaikum tuan dan puan semuar,

  saya tak la nak cakap banyak, berkenaan sejarah biar nak buat macam maner dah allah taala aturkan macam tue , nak mencari susur galur nie bagus sebab masyarakat arab pon jaga pasal susur galur dia. sampai dia tahu setiap atok2 dia kerja aper dulu.

  berkenaan dengan kita nie, keturunan kita memang hebat di zaman silam , sekarang nie nak tanya adakah kita semua tahu atau sebahagian daripada kita membongkar dan mewarisi ilmu dan keilmuan daeng chelak, cari keturunan pon penting , kalau boleh ilmu dan keilmuan dia, kita dapat supaya dapat di manfaatkan untuk tujuan kebaikan dan dia pulak dapat syer hasil kita buat baik dengan ilmu dan keilmuan dia . Nama jer keturunan hebat tapi kita tak hebat pon . ini sekadar pandangan sajer

 50. fahmidinie said

  syarifah jamilah bt raja syed ahmad

  assalamualakum. kepada semua pembaca https://portalbugis.wordpress.com harap dapat membantu.. cari mencari sesiapa yg mengetahui sejarah keturunan syarifah jamilah bt raja syed ahmad, sy mencari keturan saya bagi mentaut ikatan silaturahim. jika ada yg tahu blh kirim kn sms (010-4297383) email (fahmi.danish@yahoo.co.uk). keluarga sy sekarang menetap di klang selangor. ribuan terima kasih.

 51. Noor Zahira Bt Zakaria said

  Assalammu’alaikum..
  Menurut mama n arwah nenek..
  Arwah moyang saya asalnya tinggal Di istana ..selepas tu menjalankan kehidupan Di Sabak Bernam (kg Tengah )
  Keturunan Daeng Chelak yg ke berapa saya kurang pasti ..
  Nama moyang saya asalnya Mansoor Bin Hj Hassan..saya x pasti arwah moyang saya pada awalan namanya samadaTengku atau Raja atau Wan ….Dia bernikah dgn moyang perempuan yg Bernama moyang UNA
  Sesiapa saje yg mengenali nama2 arwah ni..please,keep in touch…oh ye,Arwah nenek saya bernama Che Nah Binti Mansoor
  wahai ahli keluarga sekalian,add saya kat Facebook ek?
  Chrysanthemum Zach …
  (0137878779)
  zyera_adly@yahoo.com.my

  • mirol said

   masa kat sabak bernam tu siapa ketua kampung situ? tak salah saya keturunan Raja selangor jugak dalam tahun 1950 an

  • sekitar tahun 1950 , keturunan raja selangor menjadi ketua kampung di kampung sabak bernam , adakah ketua kampung itu mempunyai pertalian darah dengan raja (sir) tun uda yang juga merupakan keturunan raja selangor ( berkhidmat sbgai menteri besar selangor) ….. mohon penjelasan saudara mirol 🙂

 52. mohd nazri said

  Asalammualaikum,saya mohd nazri dari melaka dan ingin mengetahui nama anak-anak raja haji dan susurjalurnya jika ader mengetahuinya. Saya ade kait-mengait dan mencari kaum kerabat yg lain dan untuk mengeratkan silatulrahim….boleh hubungi 0166447993.

  • Ibrahim Ismail said

   Assalamualikum… saya juga mencari susur galur anakanda Raja Haji ibni daeng Chelak… ada anakandanya yang bernama Raja Idris… mohon berkongsi maklumat jika ada..

 53. fazleyna said

  assalamualaikum semua, mcm mana utk sy ingin tau dgn lebih lanjut tntng keturunan ini sbb sy merasakan mcm sy adlh slah seorng dr keturunan ini… ayah sy berasal dari kg.ujung permatang kuala selangor dan skrg menetap di k.l berdasarkan apa yg sy baca sy nmpk ada kaitan dgn apa yg ayh sy pnh ckp tp dia x nk jelaskn ngn lbh lnjut… jika sesiapa bolh bntu sy ini number fon sya 01129024165 ….. untk makluman nenek sy bernama mariam dan atok sy b’nama jalalludin @ dollah ttpi mereka tlh meninggl dunia, dn dr apa yg sy ketahui ade atok saudara sy yg menetap di kuala selangor yg membuat jalur keluarga tp dia pun tlh meninggl sy x tau la sma ade, ade kaitan ngn kturunan ini atau tdak….harap ada yg sudi bantu… terima ksih

 54. Khairi said

  Saya dari muar johor .ibu saya dari kuala linggi samada saya dari keturunan Daeng Menompok atau Daeng Merewah atau daripada anak Daeng Chelak iaitu Datuk Awaluddin belum saya pastikan .apa yang ada pada kami keris kerajaan yg dlm jagaan sepupu saya….di melaka rumah dahulu ada loteng atau dipanggil peran .dahulu kami ada peti besi yg mengandungi panji-panji kapal perang bugis (telah hancur dimakan bubuk) pinggan mangkuk dari sulawesi .mata lembing yg sudah ghaib mungkin diambil tuannya kerana tidak dibela.Saya tidak ambil pusing tentang salsilah keturunan kerana darah pahlawan bugis yang menentang kafir belanda mengalir dalam diri saya.saya mohon keturunan bugis yang ada sama sama menegakkan islam sebagaimana datuk nenek moyang kita berjuang mempertahankanya.Bagi yang baru mahu mengenali keturunannya di Johor dan Melaka sila baca buku “Ke mana perginya anak-anak Raja Ali dan Raja Chik ? tulisan Haji Amir bin Haji Abdul Majid yg berasal dari Sebatu Merlimau Melaka.Saya cuma ada buku yang difotokopi sahaja.Jangan diilupa Tuhfat al nafis karangan Raja Ali Haji

  • Hana said

   Nenek sebelah ibu saya yang bernama Cham binti Dali keturunan Bugis dari Linggi, dan mengikut cerita lisan beliau merupakan keturunan Daeng Chelak. Saudara mara saya masih lagi tinggal di Linggi. Saya kurang kenal mereka, cuma seorang saja yang saya pasti, saya panggil dia abang Atai, ada bela rusa kat rumah dia, kalau sesiapa kenal lah. Ayah saya pula ialah keturunan Bugis Merlimau, dan kampung saya di Permatang Serai, yang juga dikenali dengan nama Kg. Bulang (kalau ikut daftar SPR). Saya berminat dengan susur galur keturunan saya di kedua-dua belah ayah dan ibu saya.

   Saya juga telah ‘mewarisi’ saka nenek moyang saya yang dikatakan berasal dari Bugis dan saya merupakan keturunan ketujuh yang ‘menerima’ jin tersebut. Saya bukan mencari salah nenek moyang saya tentang perkara tersebut, cuma saya ingin buang terus makhluk ini dari tubuh saya. Setakat ini, memang menyusahkan saya sejak 16 tahun lepas.

   Kalau ada saudara mara saya di sini, mungkin boleh mengeratkan silaturrahim, Insya Allah…

   • al linggi said

    salam , napa nak hebah2 kan apa yg awak dapat dari ibu awak? apa cerita semua ni?

   • anna said

    assalamualaikum..
    saya juga dari linggi. pakcik atai yang awk cerita disini mmg saya kenal sgt. ni email saya, anna.myra2411@gmail.com mgkin kita bole brtukar2 cerita dan mengetahui salasilah keluarga dengan lebih mendalam lagi.. terima kasih

  • Raja Amirul Ashraf said

   Salam.Saudara ada simpan susurjalur keturunan raja haji tak?sy perlukan susurjalur utk perkahwinan saudara sy di sini..

   Hubungi sy di facebook : achap_jaybee@yahoo.com

   • Ibrahim Ismail said

    Assalamualaikum… saya juga mencari susur galur Raja Haji ibni Daeng Chelak… ada anakandanya yg bernama Raja Idris… sedang mencari nama anakanda2 Raja Idris tersebut…

 55. Abdul Hairi said

  Assalamualaikum..
  kite mencari keturunan Cik Long Habsah+Daeng lakani..jike ade ssesiape yang ade kena mengena..dipersilakan hubungi kite..
  017-3845626- hairi..dari shah alam..

 56. Zariah Zamaludin said

  saya adalah anak jati kuala selangor dan ibu bapa serta atuk saya masih lagi tinggal di kampung ujung permatang kuala selangor.. saya juga mengetahui keluarga saya sebelah ibu saya berketurunan bugis… sekian.

 57. askm..kita kongsi sejarah ye….dalam buku pesaka selangor ada kesilapan..mengatakan raja hitam (bernam) cucu sultan selangor…sebenarnya raja hitam adalah cicit ibrahim….salasilahnya raja hitam bin raja yunos bin raja usoh bin sultan ibrahim….sebelum sabak didiami oleh raja selangor telah ada keluarga raja perak dan raja kedah di bernam..sultan ibrahim telah berkahwin dengan raja chik bin tunku mangku putra @ tunku anjang(kedah)perkahwinan ni atas usaha raja haji… ada keluarga syed ye asal dri kedah .makam raja hitam dan kerabat yang lain dulu di sebelah sabak namun di pindahkan ke seberang kg kota(perak) kerana tanah tu dapat kat cina. buat pawagam lagi…..namum hanya makam raja hitam aje boleh di kenali di kg kota…tulisan di batu nisan boleh di baca…yang lain spt makam raja salleh bin sultan ibrahim dan anak anaknya tak dapat di kesan….(sesiapa yg tahu makam raja salleh bolehlah berkongsi maklumat tersebut) ramai kerabat dari jurai raja usoh bin sultan ibrahim dan raja salleh bin sultan ibrahim serta kerabat dari raja salim bin tunku habib (kedah) yang menetap di bernam..raja perak ramai yang mengikut ke kg gajah setelah raja inu ditabalkan menjadi sultan perak.maklumat yang lain…raja salim dan raja usoh yang memulakan pentadbiran awal…(mklumat dari arkib negara.)kisah yang lain pun ada juga…kat sabak pun ada sejarahnya mengenai pangkalan sabak yang rebak selepas di hentak oleh syed moon..bergaduh dengan cina nitpi ni nantilah saya kisahkan….saya ingin mengenali dengan waris kerabat yang lain terutama dari anak anak raja sabak….dulu anak anak raja selangor sekeliannya dapat elaun..tapi di berhentikan semasa zaman sultan salehuddin..saya juga menyimpan salasilah anak anak raja dan syed sabak bernam..dalam blog ni ramai yang beri pendapat agar kita semua boleh bersatu.cadangan saya sepatutnya sultan selangor mewujudkan persatuan atas bagi menjaga kebajikan waris waris dari kesultanan selangor pertama hingalah waris kesultanan selangor sekarang.banyak perkara kita boleh usahakan demi menaikan taraf kehidupan kerabat….tak caya masuklah kampung atau di bandar,banyak waris waris hidup yang tarafnya susah….sedangkan waris waris ni berhak atas tinggalan keturunanya..takkan kesenangan hasil negeri nak di rasai oleh keluarga pemerintah….adakan kelebihan anak waris dalam negeri….contahnya ada perkhimatan pekerjaan negeri yang hanya di anggotai oleh waris waris….oh ye…sabak tu masuk ke selangor atas usaha org putih…salah satu syaratnya anak anak raja bernam ni dapat elaun dan layak menjadi penghulu…tapi sekarang waris tak dapat apa dah..surat kuasa pun ada..tapi dah hilang sewaktu di pegang oleh raja hassan..kpd siapa kerabat yang rapat dengan sultan..beritahulah kepada sultan kita agar menjaga kebajikan dan naikan martabat anak anak raja selangor…sultan adalah ketua negeri kita dan juga lambang perpaduan rakyat dan sultan sultan jugalah yang boleh menyatukan kerabat kerabat raja selangor ini….bersatulah kita demi kebaikan bersama..kisah dan kekalutan yang berlaku pada zaman yang lepas biarkan menjadi sejarah….pengajarannya kita ambil…tak rugi jika kita bersatu tapi banyak kebaikan…..wujudkan persatuan atas nama menjaga kebajikan waris…..sekian, kita sambung lagi ye….daripada raja zulkarnain bin raja osman (0176019603).

  • askm…kita kongsi pendapat ye…kalau sesiapa pergi ke sabak dan nak melawat makam raja hitam bolehlah naik sampan untuk keseberang ke kg kota…di situ ada makam raja …dulunya raja hitam di makamkan di sabak namun di pindahkan ke seberang…lokasi lama berdekatan tapak pawagam lama.sekarang ni ada bangunan bomba bantuan.tapi tak semuanya di pindahkan.maklumat dari orang orang tua di sana..banyak lagi makam raja yang tak dipindahkan..hanya di cabut batu tandanya…sedih juga saya dengar pasal ni…kisah dulu…zaman sekarang ni pula kita tengok kecanggihan atas segalanya….bangsa melayu dah susah nak bersatu ramai yang pentingkan kedudukan..zaman maju tapi sayang kita bangsa melayu tak bersatu….melayu sekarang ada yang cuba menjatuhkan imej kesultanan melayu…tak caya buka lah laman sesawang dalam internet ni…macam macam ada….mungkin kesalahan orang di paparkan dalam internet ni akan membuatkan ramai orang melayu menjatuhkan hukuman dan tanggapan…sebab nya kesalahan itu dipaparkan..kesalahan kita bagaimana…sebab orang tak tahu …kita pasti ada membuat silap…jangan kita jatuhkan hukuman.tulis macam macam…..banyak mata yang membacanya…bangsa lain suka dan ketawa melihat kita …menulis menjatuhkan institusi raja….raja dan sultan ni ketua negeri..lambangnya melayu bangsa diatas..atas tanah airnya…ketua agama kita..secara jujurnya ekonomi negara kita dikuasai oleh bangsa yang bukan melayu..bukan senang kerja dibawah yang tokeynya bangsa asing..jeling dan tengok negara jiran,apa jadi dengan melayunya mungkinhidup penuh dengan kemodenan tapi hakikatnya melayu sudah hilang hak dalam tanah airnya..ingat bagaimana sultannya terdahulu..dilucutkan kekuasaannya.jadikan ini sebagai pengajaran agar raja dan rakyat berpisahnya tiada..susah dan payah kita kalau kita tak bersatu pertahankan institusi raja dan agama…kita doakan agar bangsa kita bersatu …sekali sekala kita toleh ke belakang melihat hak hak yang tinggal pada orang melayu ni….dah banyak yang kita korbankan atau terkorban ..lihat sekeling kehidupan kita….bugis ke …melayu ke..jawa ke..minang ke ..banjar ke kita tetap dalam satu rumpun….sejarah dulu memanggilnya kepulauan melayu nusantara..luas ni. namun takdir menentukan kepulauan ini di ganti dengan negeri..jangan jadikan negara ini republik..biarlah negara ini ada sultan dan raja…yang di atas bantulah anak bangsa yang dibawah…jangan biarkan hidup dalam kemiskinan didalam negeri sendiri….

   • Noor Zahira Bt Zakaria said

    Saya teringin sgt nk melawat kubur arwah tu..that’s mean kubur sebelum ni kat dlm pekan sabak ye,pak raja?
    TQ sbb pak raja byk sgt kongsi info dgn Kami..keluarga masih ada tgal Di sabak ..keluarga Che Tom Binti Mansoor

   • azhar said

    Salam Tuan Raja Zulkarnain, saya confius, adakah Sultan Abdul Samad Bin Raja Abdullah… atau Sultan Abdul Samad bin Raden Zainal Abidin?

    dan adakah Sultan Abdul Samad ada anakanda bernama Abdullah?

   • Saya berturun bugis jugak sebelah ayah sy .ayah sy berketurunan raja .cuma nk tahu asal usul .keluarga ayah sy tinggal di sabak bernam . Sy lahir di kg kota adalah sy tersenarai dlm keluarga moyang saya bernama nordin atau tengku noordin .datuk sy bernama jamaluddin .bapa sy nama rosli biasa org sabak panggil awang .sy nk join whatup group anak cucu cicit bugis ini .0166891176 emal sy jannah@aljannahgroup.com.my

  • ekceliyou said

   Assalamualaikum Ayah Zulkarnain

   Saya ingin mengetahui sedikit sejarah latarbelakang penuh tentang kehidupan keluarga bagi YTM Raja Muda Mahmud ibni Sultan Muhammad Shah (Raja Muda Selangor/Penghulu Beranang Semenyih / Kampung Baru Kuala Lumpur)

   Dan juga sedikit susur galur Bonda Raja Muda Mahmud berserta nama anakanda-anakanda dan juga nama isteri-isteri YTM Raja Muda Mahmud ibni Sultan Muhammad Shah beserta nama kerabat diraja yg ada hubung rapat semasa zaman hidup Raja Muda Mahmud.

   Saya ingin contact number ayahanda zulkarnain untuk saya hubungi..

 58. imran aiman said

  saya berasal dari pahang…..

 59. imran aiman said

  saya imran aiman keturunan mat kilau……name atok saya teh ahmad bin awang chik…….dan atuk saya juga ada kata kami keturunan diraja tapi sebelum die mninggal die tak bgtau sama ada keturunan raja pahang ataupun raja bugis……..dan atuk saya kata bahawa dia adalah radin tp tidak dibagitahu pahang atau bugis………jadi saya nak tahu bahawa saya ni keturunan raja pahang atau raja bugis???saya ada lagi 1 soalan……kalau sudah pasti saya dri kturunan raja yg mne boleh ke saya msuk ke istana?dan berjumpa dgn keturunan saya yg lain yg tlah trpisah???

  • mahaputra said

   Salam.bapa saya asal usul dari ujong permatang. Dan saya ingin cari keluarga di ujong matang yaitu raja mariam dgn penghulu shamsudin@radin..radin adalah nama singkatan beliau sbb perang masa dgn belanda dan radin tlh megalah kan belanda. Sudah tentu radin di kawin kn dgn raja mariam anak sultan ibrahim dan nama radin adalah sebenar raja zainal abidin..beliau tukar nama di sbbkan tentera belanda mencari beliau .tu ke keterunan kami tidak ada guna nama pangkal nama raja sehingga kini.. yg pasti saya dan keturunan bungis akan selalu mencari salasilah keturunan radin dan raja mariam binti sultan ibrahim yg masih hidup lagi hingga ke ari ini. Tuan boleh tgl kan email wn_zck@yahoo.com atau fb saya mahaputra ridzwan. Thanks saudara

  • feetyzan said

   Cucu raja haji di Pahang adalah tok guru kepada mat kilau…mat kilau di pahang bukan keturunan Bugis…kalau tak silap saya..

 60. raja ain said

  assalamualaikum…
  yang mencari..yang ingin tahu..bukan utk apa tetapi untuk mengetahui salasilahnya

  Nama atok Raja Mohsin bin Raja Haji Omar
  Nama bapanya atok Raja Haji Omar bin Raja Abdullah
  Raja Abdullah bin Raja Haji Ali yg lain……

  tidak pasti tengah mencari siapa sebenarnya mereka..
  boleh hubungi saya pink_orked@yahoo.com

 61. assalamu’alaikum saudara/i seiman. nama saya mansyur atau acok dari indonesia tepatnya di bengkalis – riau. saya tak tau sangat saya ne jatuh keturunan dari siapa agaknya, yang jelas saya masih ada pertalian darah dengan daeng maddusila datuknya opu daeng cella’

 62. khairani said

  Assalamualaikum

  Saya juga mencari salasiah saya
  Yang pasti harta peninggalan nenek moyang saya ada tinggalkan hartaa sejarah asal usul olehnya utk cucu cicit ..raja idris bin raja haji adik pada sultan abdul Jaafar [ayahda ]sultan abdullah 2 perak ..sila hubungi saya 0127308515
  Jika ingin disahihkan perjumpaan keluarga keturunan raja idris pada 13/14 11 2012 dikulim hulu sedim berhampiran istana lama kampung lindung raja.sedim .
  Yang pasti tanjak peningalan bukan sebarangan utk dipeliharan Dan dipakai .

  • Ibrahim Ismail said

   Assalamualaikum… Saya juga sedang mengkaji sejarah Raja Idris ibni Raja Haji ibni Daeng Chelak… Betul ke, Raja Idris ada anakanda bernama Daeng Basuk @ Dorasim… mencari sebanyak mana maklumat yg ada… saya boleh dihubungi di alamat imadfamily11@gmail.com

 63. raja zulkarnain bin raja osman said

  assalamuailaikum…saya pun nak beri pandangan saya mengenai selangor ni…dahulu sebelum selangor mempunyai sultan ada perkampungan masyarakat bugis yang terawal iaitu di kg permatang kuala selangor, dan sabak bernam adalah sebuah negeri perak kerana kesultanan perak pernah berkerajaan di hutan melintang .selepas raja inu ditabalkan menjadi sultan perak barulah baginda pergi ke kg gajah dan ke kuala kangsar,istana dahulu terletak di seberang sungai.pernah juga di perak ada 2 sultan dalam satu masa…di selangor pula. raja lumu di tabalkan semasa berada di perak dan di gelar akan ia sultan salehudin .(makamnya di bukit melawati) mempunyai beberapa putera dan puteri. dan mempunyai ramai isteri. di ikuti oleh anakandanya iaitu sultan ibrahim.sultan ibrahim ni banyak mengikuti peperangan di antara dengan bangsa asing dan juga di negeri kedah..semasa sultan ibrahim menjadi sultan adiknya iaitu raja nala menjadi raja muda.kemudian di ikuti sultan selangor yang ke 3 iaitu sultan muhamad.semasa mangkatnya sultan , anak nya raja mahmud masih kecil lagi .dan isteri sultan muhamad .raja ampuan basik mencadangkan raja usoh bin sultan ibrahim menjadi wakil sultan sementara menanti raja mahmud dewasa.namun setiap zaman ada politiknya..pembesar istana telah melantik akan raja abdul samad menjadi wakil sultan.(raja abdul samad bin raja abdullah) anak saudara sultan muhamad..darah bugis juga..mula mula menetap di bukit melawati.akan tetapi kerana di kuala selangor sultan abdul samad ni tak berkuasa.kerana ramai anak anak raja yang tak setuju akan
  perlantikanya..lalu berhijrah ia ke bukit jugra..negeri selangor pula ketika itu terpecah akan beberapa bahagian yang di kuasai oleh kerabat raja selangor yang lain seperti raja musa(kuala selangor) raja hitam(sabak bernam) raja ali(sungai buloh)raja mahadi(klang)…
  boleh dikatakan pentadbiran selangor itu di kuasai oleh kerabat kerabat raja.dahulu jalan utama adalah sungai dan banyak penempatan di tepi sungai bukan macam sekarang.namun kerana bangsa asing yang nak bertapak (mencuri hasil tanah melayu) di selangor maka ia mengunakan situasi politik dan keadaan ketika itu untuk kepentingan nya..maka berbagai lah helah orang putih durjana itu.yam tuan abdul samad pun terpaksa ikut kerana kedudukan ia pun dah lama tergugat.maka ia pun membenarkan orang putih itu bertapak.dengan syarat mengiktirafkan raja abdul samad sebagai sultan yang sah dan akan membantu sultan sekiranya kedudukan sultan tergugat..raja mahmud ni pun hilanglah akan haknya,tapi ingat.setiap sultan yang ditabalkan selepas sultan abdul samad akan menghadap raja mahmud ni memohon ampun dan restu.dan jga raja mahmud ni memainkan peranan yang besar semasa kemashyuran sultan sulaiman..raja mahmud ni di bayar elaun..sama lah juga akan raja raja yang menguasai daerah. contohnya raja hitam..tak mahu dia menyerahkan kuasanya di bernam kepada kerajaan negeri selangor.bernam ketika itu telah ada pentadbiranya sendiri.(keluarga raja sabak bernam) setelah dijanjikan akan elaun dan hak ,barulah masuk ke selangor(pujukan orang putih)…..panjang sangat ni… ada cerita lagi…nanti saya sambung akan sejarah ni….banyak lagi boleh di bongkarkan….. setiap perkara yang berlaku dengan izin allah..taat lah kita akan sultan kita kerana selain dari ketua negeri….ia juga ketua agama. kalau nak mengenal salasilah keluarga, itu bagus ..kuat ikatan kekeluargaan kita.nak tuntut pun tuntutlah,(tuntut elaun lah).. yang penting kita pertahankan bangsa kita.tanah air kita..perhatikan hak kita sekarang orang melayu.renungkanlah…. sekian

  raja zulkarnain bin raja osman……0176019603

 64. matt urut said

  aGAH KAREBAH? YAK DARI kUCHING SARAWAK. KIANAK DI SARAWAK. AMBOK KU OGIK EMAK KU OGIK TO. NENEKKU YEH BUREINEI FOLEH jOHOR. PARIT BETAK, BENUK PONTIAN JOHOR. SYUKUR DAPAT TAHU PORTAL INI. SAYA MASIH BIASA CAKAP BUGIS. JUMPA LAGI MATT_URUT DI KUCHING

 65. ayoi said

  salam semua.
  asalnya saya cari sejarah kg. batu laut. info kg nye sikit sgt, tp page ni saya baca 2-3 jam. best jgk bl sejarah nenek moyang ada pertalian darah dgn kesultanan melayu & raja2 berdaulat.

  saya rasa susah nak mengaitkan asal keturunan saya dari daeng chelak, tp mgkn jika kita berkongsi ramai2, blh dapat salasilah penuh keluarga dan tambah baik salasilah sedia ada. untuk maklumat, datuk saya raja bagus raja muhamad, nenek saya zainab, ada 6 orang anak termasuk ibu saya raja norin. adik beradik ibu saya yang saya ingt raja latifah, raja khatijah, raja salehhudin, lain2 lupe plk. klu tak salah datuk saya ada lebih 1 isteri, jadi klu ade sapa2 yang tau atau kene mengena boleh la tambah info kat saya ye. tq.

 66. keturunan saya Jamaludin b.wahab, berdarah bugis nama arwah datuk kantol mungkin jenarasi 1 atau 2 , bapa saya wahab b.kantol ( pasti keturunan bugis ) sasilah buat jenarasi saya tidak dapat hubungan terus kekeluargaan asal bugis, cuma saya difahamkan oleh kakak saya banyak keluarga bapa/datuk ramai di kg jawa klang ;mungkin ada pihak yg dapat bekerjasama agar kehidupan ini tidak melupakan asal usul keturunan demi jenarasi sila hubungi saya : tel 0136976232 atau send to face book : DjJamalDin or DjJamalDin@gmail.com

 67. hai sye ingin tahu sye keturunan mana???sbb yang sye tahu nenek sye iaitu Raja Aminah,Mak sudara nenek sye bernama Raja Hamidah Raja Saat

 68. mixa said

  ada siapa yang tahu kaitan panglima garang dan daeng chelak

 69. Saya keturunan Raja Hjh Fisabilillah

  • salam boleh saya bertanya sebelum nama raja fisabillillah klau nama asli sebelum masuk islam namanya apa?

  • Raja Amir Shah bin Raja Idin said

   Assalamualaikum saudara yg masih blm dikenali.. Saya juga cuba menjejak keturunan saya.. Nama saya :Raja Amir Shah bin Raja Idin bin Raja Samad bin Daeng Selili bin Raja Haji bin Daeng Chelak bin Opu Daeng Rilaka. Saya pun tidak pasti cuma kerana saya pernah terpandang dan terbaca seimbas lalu sewaktu usia saya 15 tahun. Tercatat salasilah keturunan keluarga pada suatu kertas tebal berukuran lebih kurang 2kaki lebar, 3 kaki panjang.saya x dpt mengesan di mana peta salasilah itu hingga kini.. Jadi nya saya kehilangan jejak susur galur yang tepat keturunan saudara saya yang entah di man

 70. Zam Said said

  Assalamualaikum,
  Saya cucu kepada Zahari bin Ali (lahir pada tahun 1904) dari Umbai, Melaka yg berdarah bugis. Arwah datuk saya tinggal di kawasan berhampiran makam Raja Ali Haji di Masjid Umbai. Hanya dpt mendengar kisah2 datuk & moyang dari masyarakat sekeliling kerana keluarga sendiri sgt berahsia ttg hal susur galur kami. Saya ada menyimpan sebilah pedang lama.

  Maaf maklumat sgt terhad. Sekadar ikhtiar, jika ada yg dpt membantu. Allah lebih mengetahui.

  Wassalam

 71. lina zainal said

  Salam, saya ingin mengetahui salasilah keturunan Daeng Fatimah (salah seorang anak kpd Daeng Chelak. Kebanyakan info mengenai Daeng Chalek tapi tidak mengenai Daeng Fatimah. Jika ada saudara2 yang mengetahui, harap dapat membantu saya. Terima Kasih ya..

 72. raja shahrul akmal b raja indera said

  saya keturunan daeng celak cicit raja ahmad iaitu anak sultan selangor ke 2………. ingin mencari saudara mara….untuk pertanyaan hubungi no sy;; o17 5068036

  • Wan Kamarulzaman bin Ahmad said

   Assalamualaikum Engku Shahrul Akmal. Patik ni nama Wan Kamarulzaman bin Ahmad. Patik berasal dari chenderiang Perak. Susurgalur Bonda Patik dari Kesultanan Siak ghasip Riau dan Kesultanan Perak Ke 16 (Almarhum Muda) Sultan Mahmud @ Raja Kimas). Patik hendak mencari salasilah sebelah Ayahanda Patik mengikut maklumat Ninda Patik Siti Rahimah bt Yaacob berasal dari Bagan Datuk Perak Ninda adalah dari keturunan Daeng Chelak, Bondanya Raja Aminah bt Raja Daud berkaitan Kesultanan Selangor 1 Sultan Sallehuddin dan kekanda sdr Raja Daud adalah Raja Mahmud. Anakanda Raja Mahmud pernah berkhidmat sebagai Pegawai Tentera semasa zaman British iaitu bernama Raja Seagon bin Raja Mahmud (Beliau mangkat di Teluk Intan Perak). Jadi patik sebagai cicit almarhumah Raja Aminah hendak mengetahui lebih jelas tentang salasilah Raja Daud sekiranya Engku Shahrul Akmal ada menyimpan salasilah tersebut. Jika engku sudi bersoreh dengan patik boleh contact no pm 017-4518711. Terima kasih Engku

 73. Bugis arab said

  Hasil Mahsul Bugis selangor ada dalam bukit melawati, Kuala Selangor. Banyaknya monyet di situ merupakan penjaga dan pengawal disitu…Satu ari akan terungkai…

 74. abdul aziz said

  Kalau saya boleh tau, marga nya Opu Daeng Cellak apa ?

 75. ingin tau... said

  saya ingin tau cerita mengenai raja haji husain bin raja haji hassan bin raja dol bin raja hj awang bin raja ibrahim yang telah membuang gelaran raja atas sebab tertentu.. plz

 76. Sangkala Daeng PalluJallo said

  Assalamualaikum, saya nak bertanya : Siapakah yg disebut Daeng Chelak? Kenapa Beliau begitu pentingkah?

 77. Nurdiana said

  salam. sy difahamkan keluarga kami keturunan Daeng,tp sy tak pasti yg maner. Thn lps atok prnh tnjk sahsilah keluarga tp sy betul2 tak ingat. Sy akan usahakan cari semula sahsilah keluarga 2 dan sy akan maklumkan secepatnyer.

 78. Bernam Selangor said

  Bugis kat Selangor memang susah nak disatukan sebab sisa Perang Saudara tu masih wujud…betul tak?

  Dan ada orang Bugis Selangor yang tak dapat menerima keturunan Sultan Abdul Samad memerintah negeri Selangor…kerana mengangap Sultan Abdul Samad adalh orang yang mengkhianat kepada Bugis, bersekongkol dengan penjajah British, menjatuhkan maruah dan zalim….dan yang paling teruk hasilnya adalah negeri Selangor yang wujud pada hari ini yg kononnya hasil dari kemodenan dan kemajuan yang dibawa oleh Sultan Abdul Samad tetapi hakikatnya semua tu dibuat oleh British…

  • al linggi said

   salam, dont simply say if you dont know about him….

  • orang2 biasa. said

   salam,

   menarik pandangan kamu.
   tp jgn kata macam tu.

   Perang Saudara ni sebenarnya tak ada ape2 pun.
   Cuma yg kesannya, utk keturunan skrg2 je.
   tp tak tahu le.
   maybe tak tahu cite yg sebenar.

   rekod2 yng sy tgk, yg kerabat raja zaman2 dulu, menunjukkan hubungan antara kerabat raja selangor kat selangor ni, nampak baik.
   tak ada sampai nak berdendam2.
   cthnya raja hitam. still berbaik2 dengan sultan abdul samad.
   raja mahmud pun, baik2 ngan sultan abdul samad.

   kalu nak ikotkan, perang saudara ni, sebenarnya, pergaduhan antara dua pihak, satu belah bugis-selangor dan satu lagi belah bugis-riau.
   raja mahadi; semua kerabat selangor sokong dia.
   even sultan abdul samad pun ada sokong die.
   sbb sultan abdul samad tak marah die pun jadi Pembesar Klang.
   kan die menang lawan Raja Abdullah.
   Sultan Abdul SAmad marah bile raja mahadi tak bagi hasil je.
   adalah satu peranan pembesar yg mana mereka dikehendaki memberi pungutan hasil kepada sultan.
   mana2 negeri pun sama.
   dan ini bukannya disebabkan sultan abdul samad ni materialistik or ape.
   tp ini adalah satu sistem yang ada, yg wujud, sejak zaman dahulu hingga kini.
   yg mana hasil akan diberikan kepada Badan (utk skrg) dan Sultan (utk zaman dulu).
   dan yang lebih mengeruhkan keadaan, bila raja mahadi isytihar dirinya nak jadik sultan selangor.
   time ni la sultan abdul samad btol2 marah.

   tp hakikat yg sebenarnya, perang ni, kerabat raja selangor marah kat kerabat riau (mula2 jadik perang) dan tunku kudin je.
   antara kerabat2 selangor sendiri, diorg ok. walaupun ada sifat masing2, tp diorg ok antara satu sama lain.
   yg raja mahadi btol2 marah kat raja abdullah, then tunku kudin, then british. sbb tunku kudin bawa British masuk. bukannya sultan abdul samad.

   then, bg saya, kerabat raja selangor boleh disatukan sekiranya mereka selidik sejarah sebenar perang klang dan membuangkan tangapan negatif terhadap orang2 yg sepatotnya. saya rasa, kite kebanyakan terpengaruh dengan penulis asing iaitu luar malaysia. sbb tu, pemikiran masih dijajah. hehhe…

   owh.
   ape yg stahu, memang ramai yg x memihak kpd sultan abdul samad. tp sebenarnya, bg saya, dakwaan mereka salah.
   sbb sultan abdul samad tak macam tu.
   kalu nak tahu, di selangor je takda perjanjian mcm kat pangkor, sungai ujong, n9 dan pahang dan lain2.
   hebatnya pemerintahan sultan abdul samad ni.
   sebenarnya, british sepanjang tahun 1874-1895, dorg ni bekerjasama dengan sultn abdul samad je.
   dan takde perjanjian2 spt negeri melayu yg lain.
   dan menurut pesaka selangor, dorg ni bekerjasama hanya selama utk 25 tahun saja.
   then, british akan pulang kan balik selangor kepada sultan.
   tp apakan daya, time taun 1895, british dah kuat dh kat negeri melayu,
   dan menubuhkan negeri2 melayubersekutu, iaitu perak,selangor,n9 dan pahang.
   time ni la baru termaktubnye, negeri2 tersebut di bawah pentadbiran british secara mutlak.

   sultan abdul samad tak jatuhkan maruah.
   sultan abdul samad tak zalim

   cume org2 yg tak suke kat die je yg buat tanggapan tersebut.
   padahal hakikat sebenarnya, sultan abdul smad tak mcm tu.

   kalu nak ikotkn btol2 bestongkol la kan?
   raja hitam. die sndiri penah kata, die xnak sg bernam di bawah perak or selangor tp nak di bawah british.
   semua kerabat raaja selangor suka je kat sultan abdul samad.kerabat time2 dulu2.
   dorg g hari raya kat istana sultan abdul samad.
   dorg g kuala selangor ngn sultan abdul samad n wat upacara kat makam di bukit melawati.
   sultan abdul samad tolong kerabat2 selangor yg susah mendapatkan pkejaan dan elaun.
   semua org suke sultan abdul samad.
   kalu tak suke, mesti die kene bunuh dh dalam upacara ap2.

   mmg swettenham penah kata, sultan abdul samad kata kat die, yg sultan abdul samad tkot org tikam die dari belakang.
   then british masuk, sultan abdul samad dh jadik ok.
   then, ini sebenarnya, bagi saya, adlah isu, utk menunjukkan british ni adalah hero.penyelamat kepada sultan.
   ataupun, perang psikologi yng dimainkan oleh sultanabdul samad.
   padahal, hakikatnya, sultan abdul samad tak tkot ape2 pun.
   selamat je sepanjang die duk jadik sultan 1857-1874.
   die duk kat k.langat n klang tempat kedua die.
   sultan abdul samad ni seorang pengusaha bijih timah.
   pengusaha ni mmg dah diwariskan sejak zaman sultan salehuddin lagi.
   dorg mengusahakan perlombongan bijih timah.
   jadik, adakah sultan salhudin, sultan ibrahim, sultan muhammad ni materialisitk?
   kalu sultan abdul samad je, jadik materilisitik, padahal, sultan selangor dh mengamalkan aktiviti perlombongan sejak zaman sultan salhudin lagi, then agrikultur time sultan muhammad. so, sultan abdul samad meneruskan kesinambungan sultan2 tdahulu.

   ahhaha..
   kalu mcm tu, en tak suka la negeri selangor jadik moden macam skrg?
   nape en. tak gunakan itu sbg satu tanggapan yg positif.
   cthnye, allah swt datangkan british utk memajukan selangor dan negeri2 melayu lain.
   then, sultan2 negeri2 melayu menggunakan british utk kemajuan tersebut.
   klu nak ikotkan fakta dan logik, negeri2 melayu ni, membangun dengan keadaan yg amat pesat terutamanya lembah klang. kalu skrg, semua negeri2 di malaysia, menjadi semakin pesat.
   kalu nak bandingkan dengan jajahan british or belanda di asia tenggara yang lain..?

   kite takleh nak salahkan pemerintah or penduduk tempatan time dulu.
   dorg tak bersalah dan keadaan yg memaksa dorg wat mcm tu.
   then, bg sy, sultan abdul samad tak bersalah terhadap isu2 yg dikatakan oleh en.

   sy minta maaf, then ini adalah pendapat sy yg x seberapa yg sempat ditulis.
   eehehhee…
   kite bebincang.

   • raja luar pagar said

    Kena pikir tanggapan Positif sehinga menjadi pemerintahan negara sekular seperti negara barat.. Bukan pemerintahan negara islam.. Itu yg saudara minta.. Baca dulu sejarah.. Kaji pada dasar sistem pembelajaran mula di perkenalkan ditanah melayu..

    Maaf laa kalau saya berkata sedemikian.. Mungkin apa yg saya baca dlm sejarah negeri selangor dlm sistem pembelajaran dari zaman dahulu mula2 diperkenalkan..

   • raja luar pagar said

    So positif dari fikiran saya pula.. Memang beruntung nye britishkanmenjajah negara kite dan mengambil semua khazanah harta2 leluhur nusantara milik nenek moyang kite turun temurun yg telah dirampas dan dibawa ke barat.. Matlamat british supaya generasi kite yg akan datang seperti skang ini tidak akan mengenal asal usul serta warisan mereka yg sebenar.. Itu laa sebahagian niat org barat ketika ingin menjajah ditanah melayu..

    Mungkin kisah khabar dari zaman dahulu keturunan raja abdullah(Gedung raja abdullah) yg menuntut hak duit keturunan mereka di bank swiss.. Masih lagi tidak dapat dituntut hingga sekarang nie..?? Walaupon ada ura2 bukti sudah ada masih tidak dapat dituntut.. Apa yg saya dengar..

    Maaf laa saya bukan ingin cerita menuntut hak.. Tapi Mungkin hanya sebagai sebahagian suara bagi pihak anak2 raja di luar pagar yg masih terkapai kapai mencari keturunan mereka..

  • Sangkala Daeng PalluJallo said

   Setuju dan sepaham sangat

  • bugis al linggi al jailani said

   salam , kalaukamukat Almarhum Sultan ni kianata meh sama2 kita makam bersumpah disana..alau berani

 79. rozaymey said

  Assalamualaikum….saya ingin mencari salasilah keluarga sebelah bapa saya keturunan bugis, arwah datuk saya menetap di Kg Solok Gaung, Bukit Lintang, Melaka selepas bersara dari berkerja di perlabuhan singapura, arwah moyang saya iatu bapa kepada arwah datuk saya nama panggilan beliau ialah Pek Kol dikatakan telah lari dari tempat asal beliau(saya tidak pasti dimana) kemudian ke singapura, kemudian melarikan diri sekali lagi ke melaka kerana diburu oleh british …saya buntu kerana tidak menemui apa2 pentunjuk…yang saya diberitahu oleh arwah datuk saya hanyalah,.keturunan kami keturunan yang sememangnya diburu oleh pihak british dan terpaksa dirahsiakan kewujudannya serta tidak boleh meletakkan nama Daeng sebagai nama awalan pada nama kami …Harap ada yang dapat membantu saya.

  email – brobearfxstudioenterprise@yahoo.co.uk

 80. Hasnizam said

  Salam, saya berketurunan bugis dari kedua-dua belah ibu dan ayah dari ibu saya pula berketurunan Hj Sulaiman yang membuka Bagan Nakhoda Omar di Sabak Bernam dan dari keturunan ayah saya pula dirahsiakan. Dikatakan dari keturunan ayah saya iaitu moyang saya pernah berkhidmat dengan Istana Pahang sekitar tahun 1800…saya sedang mencari saudara mara dan salasilah saya. Sila email saya huskneezam@gmail.com

 81. Daeng Lontok Daeng Angka.. said

  Alkisah Datuk sy .(1511) moyang sy Daeng Angka bersama2 dengan pahlawan2 bugis tiba di Kota Melaka untuk membantu sultan Melaka Mempertahankan Kota Melaka dari Portugis. Setelah Sultan Melaka Lari berundur ke muar, Pahlawan2 bugis berundur ke Telok mas, umbai , Pulai dan Merlimau. Daeng Angka Di merlimau.

  • org2 biasa said

   salam,
   amat menarik.
   boleh tak saya nak dapatkan makluman lanjut ttg hal ini.

   yg stakat sy tahu, yg dicatat dalam rekod sejarah, patih yunus salah sorg yg menolong kerajaan melaka.

   then, ini adalah perkara menarik bahawa org2 bugis dari sulawesi yg bernama daeng angka dtg menolong melaka.
   skadar yg sy tahu, makasar mesti tlg melaka sbb dorg ada hubungan perkahwinan kalu tak silap.

   boleh tak sy nak dapatkan makluman lanjut.
   minta maaf kalu menyusahkan,

   terima kasih byk2.

   • Daeng Lontok Daeng Angka said

    ini dikisahkan datuk sy ,kisah dari moyang2 sy,..Bahawa org2 bugis dari sekitar merlimau datang pada tahun 1511. belum direkodkan sejarah..sedang mencari bagaimana memulakanya..almaklum baru dibuka cerita kepada sy yg bergelar cucu..

   • Muh.Syukri Basri said

    identitas Bugis ini memang merupakan suatu misteri.hampir semua perantau yang kesasar diberbagai negeri,asalkan dari Sulawesi-selatan di sebut Bugis.setelah sukses barulah orang Luwu,atau orang Makassar mengklaim bahwa itu bukan Bugis.tapi Luwu atau Makassar.dalam sejarah nasional Indonesia disebutkan,bahwa Malaka di rebut oleh orang Protugis pada th 1511.pada tahun itu pula Raja Demak mengirim Putranya Adi Pati Yunus untuk merebut kembali Malaka namun gagal.karena malu Pangeran Adi Pati Yunus menyebrang ke timur sehingga di Sebut Pangeran Sebrang Lor.entah di timur mana…? tidak tersebut dalam sejarah.mungkinkah Adi Pati Yunus bergabung sama orang Bugis menyebrang ke Timur…? WaLLaahu a’lam

   • ingin tau... said

    saya nak tau sejarah raja husain bin raja hassan

 82. Muhd Alif Bin Ramli said

  Salam,
  Nama saya Muhd Alif (anak ke-2) bin Ramli bin Ya’acob (anak sulong bernama Long Karim) bin Maarof (bukan anak sulong) bin Ujang (x pasti anak ke berapa) bin ??? bin Tok Kuning (saya gelarkan noning)

  Tidak ada niat lain selain ingin mengetahui kebenaran dan salasilah Tok Kuning yg juga dikatakan bernama Daeng Chelak (tidak pasti dan musykil). Saya musykil dengan cerita yg saya dengar dan amat berbeza jauh skali dengan cerita majoriti di sini. Ditambah pula, datuk saya tidak pernah menceritakan tentang Tok Kuning kepada ayah saya. Carita ini saya dapat dari arwah nenek saudara bername Hendon bin Maarof dan Tok Teh Ujang (x pasti nama betul) yang menetap di Melaka. Harap ada yang dapat membantu saya.

  Mengikut cerita yg belum disahkan, Tok Kuning merupakan anak pertama Raja Bugis Rawa (Kepulauan Riaw) yg membawa diri atas sebab beralah kepada adiknya yang mahukan takhta. Ketika selesai pengebumian ayahnya, dia terus membawa diri ke Tanjung Keling, Melaka dan membuka perkampungan di Paya Rumput Rumbia.
  Setelah menetap di sana, Noning saya dikatakan terus menukar name kepada tok kuning agar tidak dikenali sesiapa. Sehingga kini cerita sahih belum diterima. Saya akan update kalau ada perkembangan.

  No. Tel : 017-2831736
  Email. : alifpopo@gmail.com

 83. Saya berasal dari Rasa Hulu Selangor. Bapa saya bugis selangor berasal dari sabak bernam, Arwah abangnya sebelum meninggal ada memberi tahu bahawa kami adalah keturunan panglima bugis. Saya kurang jelas kerana sudah banyak saudara mara yang meninggal. Ibu saya juga keturunan bugis bermula dari dari datuk saya bernama Bilal Pasar Bin Daud. Kelompok kami banyak berada juga di Batang kali , Kuala Selangor, Batang berjuntai. Menurut kata salah seorang saudara kami, kami juga bersal dari seorang raja perempuan……..boleh bantu saya.. tajudinismail@yahoo.com.my ….http: pakdinrasa.blogspot.com

  • orang2 biasa. said

   salam,
   stakat yg saya tahu, kerabat raja selangor yg penah duk kat batang berjuntai jadik penghulu adalah raja jalil pada 1890-an kalu tak silap.

   kalu raja perempuan, satakat yg saya tahu, raja maimunah, kerabat selangor, mybe saudara mara raja hitam atau adik beradiknya yang duk kt sungai bernam.
   raja maimunah ni kawin ngan raja suleiman, kerabat riau.
   then die jadik penghulu kat sungai buloh pada tahun 1883.

   mabye jauh menyimpang dari persoalan en.
   arap2 bole membantu.

 84. dayah said

  saye dr singapore mak saye kate kami dr keturunan daeng Furkah saye pun tak tahu ade ke ??mak sye kate klu tak dpn name die ade Raja tp atok saye tak nak letak sebab urusan ketika tu susah nak kene gi menghadap Sultan Johor so tak taruk lahhh name moyang saye Hamzah bin Daeng Furkah……..

 85. airen aqilah bte sulaiman said

  assalammualaikum…saya nk tanya dan nak tahu tentng keturunan keluarga saya..yang saya tahu cuma saya ni dari keturunan daeng chelak..

 86. fahmi dinie said

  salam semua pembaca; sya ingin menyinkap susurgalur kesultanan bugis sulaweisi, jika ada yg mengetahui blh emailkan ke alamat : fahmi.danish@yahoo.co.uk.

  jika ada yg mengetahui susurgalur raja syed ahmad dimakam di Tanjung Pinang, Bintan, Kep. Riau. beliau mempunyai seorang anak bernama syarifah jamilah bt raja syed ahmad minta emailkan juga keterangan ke email : fahmi.danish@yahoo.co.uk

 87. salam, saya nak tanya dan teringin nak tahu tentang keturunan keluarga saya, yang saya tahu dari mama saya, hanya ini yang saya tahu, bernama daeng marewah, ayah kepada moyang saya iaitu daeng tutompok yang berkhawin dengan maimunah kemudian anak mereka yang pertama siti adrah dan anak mereka yang kedua ialah abdullah. saya cucu kepada anak pertama daeng tutompok iaitu siti adrah, ayah saya muhamad nor bin anang adalah anak pertama kepada siti adrah.
  kami berasal dari muar, dan sekarang menetap di kajang.. tolong ye bagi feed back, saya nak sangat tahu saya dari keturunan mana.

  • zhizams said

   kalau nur nk penjelasan insyaallah blh tanya ucu sy kat tg karang mungkin dia blh ceritakan..!

   • zhizams said

    sy pun dr keturunan daeng chelak juga tapi sy masih nk tahu lebih mendalam lagi tentang asal usul keterunan sy….minggu depan sy akan berangkat ke tg karang untuk berjumpa dgn ucu sy di sana….. sy mendapat salahsilah keturunan sy dr anak beliau hairy bin abdul rahman ( ucu sy ) as,kum semua..

 88. si pencinta said

  si pencinta

  saya xpasti benar atau tidak…tp saya selalu ke makam sultan abd samad setiap tahun….mungkin saya dr keturunan sultan abd samad jugak…dan saya penah bermimpi dlm laut ada satu gua.didalam tu terdapat satu pedang yg terpacak didalam busut dan terdapat satu manusia berdan besar yg menjaga pedang tu…ramai yg cabut pedang tu tp xdapat…sampai lah giliran saya,saya dapat mencabut pedang tu,dan penjaga pedang tu pun bersuara hanya dr kerabat diraja sahaja yg dapat mencabut pedang tu….kemudia saya di ajar menggunakan pedang tu dan pedang tu boleh berubah menjadi cermeti….adakah ini mimpi yg benar dan memberitahu saya ada lah dr keturunan diraja….

 89. Tengku Helme Fazle Tengku Ariffin said

  JEJAK KASIH SAUDARA SAUDARA YANG MENGENALI TENGKU ARIFFIN….

 90. ida said

  TLNG NYATAKAN LAGI SALASILAH KETURUNAN DAENG CELAK NIE… SY PUN BRU DPT TAU YG SY ADA PERTALIAN DARAH DR KETURUNAN INI…. TRMA KSIH BYAK2…

 91. nazrim said

  salasilah keluarga aku lak….

  Raja Haji Ali —–>> xxxxxx —–>> Daeng Abu Samah —->> Daeng Ibrahim —->> Daeng Abdul Rahman —->> Hashim —->> Yusop

  carta salasilah penuh ada kat maklang hasnah……sila hubungi habesah hashim ( 014-249 8962 ) utk minta no. maklang hasnah…..terima kasih

 92. Mohd Fadzil Mazlan said

  Assalammualaikum… Saya masih tertanya2 dan mencari asal usul diri saya. Dari sebelah ibu, saya berdarah Bugis dan disebelah bapa ada yang memperkatakan saya dari darah Panglima Lidah Hitam dan ada juga dari Daeng Chelak… tap sy belum boleh pastikan. Saya masih mencari dan boleh tak bantu saya…

 93. wan musa said

  Ibu saya Raja Mariam binti Raja Musa Kampung Tok Bayas dan di kebumikan di belakang Masjid Kota Lama Kiri Kuala Kangsar?

  Dapat cerita salasilahnya dan anak-anaknya(Wan Musa).

  • wan musa said

   Raja Mariam isteri kepada Haji Wan muhammad yang tinggal di Kampung Jelutong Bukit Gangtang Taiping.

   antara anak-anaknya
   1)Wan Ismail(sudah meninggal)
   2)Wan Zahariyah
   3)Wan Muhammad Rashdi
   4)Wan Roshidah
   5)Wan Musa
   6)Wan Arifah
   7)Wan Badariah
   8)Wan Noroyun
   9)Wan Shuib
   10)Wan Tamlikha

 94. omar b habib said

  Assalamualaikum…salasiah asal keturunan Daeng Celak ada di muzium atau istana di bone sulawesi selatan.saya dah melawat tempat tersebut.

 95. Elperani said

  sejarah Raja Haji Marhum Teluk Ketapang Melaka elok kiranya ada pihak yg buat kajian lebih mendalam kerana almarhum seorang pejuang tulin yg berani membantu orang kita melayu menentang tentera penjajah walaupun menggunakan senjata tradisi keris dan lembing berbanding penjajah yg menggunakan senjata moden…marhum mati dek peluru penjajah! ada pendapat yg mengatakan almarhum ni kebal dan tak lut dek senjata!..ana syorkan kerajaan negeri Melaka kena buat sesuatu kerana almarhum Raja haji ni kelihatan spt hero yg terlepas pandang dan tidak didendangkan…walhal almarhum punya sejarah besar di Melaka…mungkin ramai keturunan Raja Haji ni di Melaka yg telah berasimilasi dgn keturunan melayu melaka…ana syorkan Pak Ali Rustam yg hebat dgn usaha memertabatkan dunia Melayu bolehlah abadikan nama Raja Haji pada nama mana2 bangunan, sekolah atau jalan di Melaka!…ana tabik negeri Selangor ada abadikan nama jalan Daing Celak dan Daing Perani di Shah Alam! …kalau boleh namakan sebuah bangunan dgn nama raja Haji biar anak2 muda tahu sejarah bangsanya! …tidak melayu namanya jika sanggup memperkecilkan rajanya!… kerana itu merupakan benteng yg mesti dipertahankan! Hidup Raja-Raja Melayu!

 96. WanSA said

  Assalamualaikum w.b.t pada saudara serta saudari yang berada di ruangan ini.
  mohon untuk saya memperkenalkan diri saya sbg Wan
  tujuan saya untuk ke ruangan ini adalah kerana tertarik serta membuatkan hati saya tergerak untuk mencari salasilah keturunan dari arwah nenek saya.
  saya mohon pada sesiapa sahaja yang tahu agar dpt membantu untuk mengetahui serta mengenali susur jalur keturunan arwah nenek saya.
  arwah nenek saya bernama Raja Fatimah Binti Raja Abdullah,Raja Abdullah Bin Raja Panjang
  saya hanya mengetahui setakat situ sahaja.
  mohon pada saudara serta saudari membantu saya dalam pencarian ini
  sekian,terima kasih
  assalamualaikum w.b.t

 97. master chef lokman said said

  assalammualaikum org2 biasa,apa yg hendak saya cerita ini adalah cerita dr istana sebenarnya .mengikut cerita dr istana sebelum kemangkatan tengku kelana marhum telah menitahkan kepada kerabat2 diraja agar mengembalikan taktha raja selangor kepada keturunan yg asal,ia tdak ada kena mengena dgn surat yg tuan critakanitu.perebutan taktha sering berlaku ,dan tuan tidak boleh berkata yg raja mahadi itu x ada hak sedangkan pada masa itu beliau adalah Yang Dipertuan Besar pd zaman itu .saya telah mengkaji perkara ini keseluruh negeri selangor dr org kuat sultan pada masa itu(diceritakan dr anak cucu mereka) dan dr kerabat2 yg diluar istana .mengikut cerita dr mereka semua mengatakan raja mahadi lah raja sebenar sampai org di sekitar kampug jawa yg berhampiran dengan istana alam shah pun memberi jawaban yg sama .Yg terbaru ,cerita dr istana mengatakan sultan selangor sekarang pun x boleh nak tidur dlm istana sendiri mlm2 terpaksa tidur di hotel harap tuan boleh cari jawabannya…….kenapa? beliau pernah berkata yg beliau x ada daulat….mengikut cerita almarhum tuan guru arshad dr pondok gunung semanggol bahawa katanya suatu masa nanti keturunan asal sultan selangor akan duduk diatas takthanya barulah sejuk negeri itu.apa pun kita tunggu dan lihat je.

  • master chef lokman said said

   saya sambung sedikit ,kerabat2 diraja dan sultan2 di malaysia ini tahu bahawa sultan selangor is not truth king itulah hasil dr kajian saya ,sehingga mereka dr keturunan sultan abd samad berkata kepada saya mengapa org dulu2 sumpahannya terkena pd kami…..?

   • YTM Raja Muda Mahmud said

    bak kata arwah atok saya .. raja² maner ada daulat.. disebabkan disembah di cakap daulat tuanku.. tu pasal ada berdaulat.. kalo tak sembah berulat laa dia.. kihkihkih

   • Bernam Selangor said

    Dekat Bernam pon kami dengar perkara yang sama. Ada yang kata Sultan nak MB dari keturunan Bugis masa PRU yg lepas tapi tak menjadi. Ada cerita yang kami dengar Sultan perlu berkahwin kalau nak naik tahta..tapi tak kahwin2 pon

    Yang menghairankan selesai je PRU 12 Utusan Malaysia temuramah Sultan dan dalam tu beliau banyak melahirkan rasa sedih terhadap Kuala Lumpur, Putrajaya serta Bukit yg didirikan UiTM tu serta kekecewaan terhadap orang2 terdahulu yg berfikiran cetek dan tidak berpandangan jauh.

   • muhamad rizalman said

    apakah sumpahan itu?adakah sama dgn saya?tidak boleh makan pisang udang,sekiranya memakan pisang itu,maka bersopak satu badan,

   • Org2 biasa said

    salam chef.
    ada kuar tak komen saya tu?
    macam xde je.
    hehehe…

    saya komen skali lg k.
    mule2 sy minta maaf k kalu ada ape2.
    saya cume nak kongsi2 je.
    xde niat ape2.

    tp, pandangan chef mmg menarik.
    ok.
    sy salah kalu sy kata raja mahadi takda hak kt atas klang.
    tp, kalu berdasarkan fakta dan adat diraja, sungai klang dh jadik milik raja abdullah.
    sbb diberi titah kuasa oleh sultan muhammad dan sultan abdul samad.
    sultan muhammad skali.
    sultan abdul samad dua kali.

    sbb, bg pendapat saya, keturunan raja haji bin sultan ibrahim pun boleh tuntut hak kat sungai klang.
    sbb raja haji dulu jadi orang besar daerah kat sungai klang sebelum raja sulaiman bin sultan muhammad.
    tp, mesti tak boleh kan, dan mesti diorg hormat, sbb sultan muhammad dah lantik raja sulaiman plak jadik orang besar daerah sungai klang.
    dan selepas kemangkatan raja sulaiman, raja abdullah dari kerabat diraja bugis-riau dilantik sebagai orang besar daerah sungai klang.

    yg raja mahadi jadik marah sgt2 bile baginda kene bayar cukai oleh raja abdullah.
    sbb sblm ni, raja mahadi bebas berniaga kat sungai klang tanpa dikenekan cukai.
    kalu tak silap saya, start tahun 1866, baru raaja mahadi kene bayar cukai,
    sbbnye, start tahun tu gak, raja abdullah membenarkan tan kam cing ngan read memajak kat klang.
    kemungkinan sbb itu, raja abdullah terpaksa meminta cukai dari raja mahadi utk diberikan kepada rakan kongsi beliau.
    kot..?
    or macam mana?

    owh.
    kalu pasal takleh tido tu.
    ok.
    chef,
    sy nak tahu, bg chef, sape ek yg bina istana Klang?
    sultan selangor yg mane ek?

    then, kalu macam tu,
    dari pendapat chef, sultan mana yg dh staart wat slake?

    ni just berbincang n xde maksud2 lain.

   • Org2 biasa said

    sy minta maaf skali lg.

    bg sy, keturunan kerabat diraja selangor masa dulu2 ni.
    seme nye hebat.
    seme nye kuat.
    pandai.
    terutamanya mengusahakan bijih timah.
    cume ada beberapa org anak raja selangor saja yg xbegitu pandai usahakan bijih timah.
    mybe ada sbb2 tertentu.

    jadik, sy menolak kalu nak kate, org2 dulu ni berfikiran cetek dan tak berpandangan jauh.
    bg saya, semua sultan selangor berpandangan jauh.
    semua kerabat diraja selangor punn berpandangan jauh.

    ini just pandangan sy tak seberapa.

   • Org2 biasa said

    tuan chef,
    apakah sumpahan sultan abdul samad tu?

   • Org2 biasa said

    tuan chef,
    owh.
    mengenai raja mahadi sbg yamtuan selangor ek?
    mmg ada.
    sy penah dgr.
    sbb allahyarham bjaya dapatkan klang dari raja abdullah.

    pada pendapat sy,
    tp pelantikan tu tak sah.
    sbb dh ada sultan abdul samad.
    then, kebykan kerabat diraja selangor yg lain tak layan kerenah allahyarham raja mahadi ni sbgi yamtuan selangor.
    yg pentingnya time tu, dorg nak lawan org luar negeri, yg bukan waris raja bugis selangor seperti raja abddullah dan tengku kudin.

    masa, tunku panglima raja berkat buat petisyen kat sungai bernam, allahyarham wat petisyen sbb nak kembalikan raja mahadi ke selangor.
    tp, stakat yg sy tgk, xde plak tunku panglima raja berkat ketengahkan isu utk rja mahadi jadik sultan selangor or lain2.
    die just cume nak kembalikan raja mahadi.
    tp raja mahadi ni, sultan abdul samad, baginda maafkan allahyarham tu, tp british tak bg die pulg ke selangor.
    raja mahadi pulg ke selangor bile dh sakit2 kalu tak silap saya.
    alayarham dijaga di singapura kan?
    allahyarham mangkat dalam tahun 1880-an kan?
    sultan abdul samad turut maafkan kerabat diraja baginda yang lain, spt raja mahmud bin tunku panglima raja berkat dan syed masahor.

    then sy bependapat, time tu, anak raja selangor memiliki amalan bugis yg kuat dan bole dipercayai mereka mengamalkan budaya sirri bugis.
    sultan abdul samad sendiri seorang yg kuatnya budaya bugis yg menebal dalam diri baginda.oleh itu, sy yakin baginda dan anak2 raja selangor time tu mengamalkan sirri yg berlandaskan ajaran islam sepertimana daeng menambon penah wat.

    lagipun,
    kat selangor utk jadi sultan,
    ada step2 die
    seseorang tu mestilah raja muda selangor.
    kalu takda raja muda selangor, gelaran diraja selangor yg ketiga iatu tengku panglima besar selangor layak menjadik sultan selangor.

    tp, ni pandangan saya saja,
    takda niat apew2.
    cume nak belaja dan dapat informasi dari perbincangan kite ini.
    mintaa maaf kalu ada apae2.

   • U/P MUHAMMAD RIZALMAN….sy juga d faham kan oleh nenek sy dr keturunan raja haji…nama moyang sy raja busu…kluarga sy juga x d benarkan mkn pisang udang, duduk d buaian rotan dsb..mungkin kita satu susur galur…saya rsa kite kna kaji salahsilah keturunan raja haji.sbb terlalu ramai yg dh terpisah…..e mail sy emmaakma2000@yahoo.com

  • Orang2 Biasa Sahaja said

   salam chef.
   menarik pandangan kamu.
   sy takda niat apa2.
   cuma nak berkongsi kongsa.
   ehehee..

   owh.
   saya nak tanya chef, sapa yg buat istana Klang?
   time sultan mane ek?

  • Zalina Azhar said

   Asslm..MasterChef Lokman,
   Saya setuju dgn saudara bahawa sultan yg ada skrg ni mmg x daulat kerana almarhum ayahanda juga x daulat. Almarhum nenda saya Tan Sri Dato*Lokman Yusof pernah menjadi SUK S’gor pada tahun 60an dan pernah menceritakan kpd almarhum ayahanda saya yg sultan yg dulu sentiasa tidak tenteram menginap di istana kelang kerana panas. Setiap mlm tidur di kamar nya tapi setiap pagi di dapati berada di luar istana. Almarhum sultan begitu takut sekali utk tinggal di istana kelang dan almarhum nenda saya sering dipanggil utk menenangkan baginda kerana nenda saya adalah waris keturunan Daeng Chellak. Almarhum memberitahu bahawa baginda sering melihat sesuatu kelibat sekitar istana tetapi nenda saya tidak pernah terlihat apa2..kalau dah x daulat tinggal lah di istana mana sekalipun waima istana besi tetap takkan tenang..wallahu’alam

 98. Arshad said

  Assalammualaikum wrt. saya Arshad daripada serkam Darat merlimau melaka. Datang ziarah saudara bugis semua. menerusi menjejak asal jurai keturunan kami di kampung serkam darat ini, ada menyatakan kami daripada jurai daeng Chelak. saya sedang berusaha menjejak teromba daripada bawah hingga ke atas dan mohon bantuan semua. jika kelapangan harap singgah di blog: http://www.daengmarewah.blogspot.com.

  Boleh dikatakan kesemua anak watan kampung ini adalah saudara daeng dan kami agak kabau dengan jurai keturunan kami . Tujuan kami adalah ingin menyatukan semula saudara daeng lain dan menamatkan kekeliruan teka-teki kami siapakan Datuk Langgar (Datuk kami)pembuka kampung.

  Dalam carta yang abng saya lakarkan juga ada menyatakan datuk kami Sultan Ufuk Tan Boring. saya mohon jika tuan semua ada maklumat kiranya bantu saya dalam pencarian ini. No handphone saya 0123816702

 99. NIK MOHD FARIQ IRWAN BIN NIK RUSELI said

  Assalamualaikum,saya fariq,ingin mengatahui tentang salasilah keturunan DAENG HAJI ABU BAKAR BIN DAENG HAJI ABDUL RAHMAN…boleh email saya..iruwansan_t51r@yahoo.com

 100. mohd khairi said

  saya ingin bertanya status saya ini benar atau tidak. jika salah sila beritahu saya. unyang perempuan saya bernama siti hawa dan unyang lelaki kariah (jika tak salah). saya ingin ketahui asal usul keturunan saya. lg maklumat…. mengikut cerita ayah saya gambar di dalam matawang kita sepatutnya adalah unyang saya dan juga diberitau bahawa terdapat keris pusaka keturusan saya berupakan keis tahta dan berok berayun. pada saya tersimpan sebilah keris kecil kepunyaan almarhum sultan abdul samad. harap dapat petunjuk dari se-udaa sekiljan. wassalam

  • orang2 biasa said

   salam,

   adaakah anda keturunan daripada sultan abdul samad ibni tengku panglima raja abdullah ibni sultan ibrahim ibni sultan salehuddin ibni daeng chelak ibni la madusalat?

   selalunya, org2 yg memiliki barang pusaka ni adalah dari keturunan seseorang itu.

 101. bugis al linggi al jailani said

  salam semua, apa nak megah2 kita ni berasal dari susur galur mana..ada tak kita berfikirian seperti lima bersaudara dulu? tegak kan ugama islam berperang dengan musuh allah sehingga ada yang gugur syahid dan ada pula yang bertafaf aulia @ wali allah.Tapi amat sayang para kerabat hanya bermegah megah ” ohh aku ni susur galur daeng….itu dan ini…” dan ada pula yang menjadi pemiimpin sesetengah kaum/negeri/negara tapi sayang gejala maksiat / arak/murtad/rasuahmenjadi jadi tidak pula dibenteras…ingat akan datang ni akan muncul pula sistem khalifah yang akan dipimpim pula satu kaum yang benar2 bertakwa pada ALLAH dan rasul nya….jangan nak bermegah megah sangat…..kita ini berketunan daeng2 bermegah la kita ini dapat memerangi musuh allah megah la juga kita ini berjaya menegak kan ugama islam yang mulia..megah la juga kita mengikut perintah allah dan rasul…terus terang saya kata kan para kerabat sultan yang ada memang tak berguna langsung …hnaya jadi patung mainan pemerintah …suka berpoya poya…ingat ini semua akan ditanya depan ALLAH nanti …apa tanggung jawap kamu selaku pememrintah? ada kah kamu menegakkan ugama ku? kenapa sipolan ini sudah murtad wal hal kamu tau berita nya dan kamu tidak jalan kan hukuman atas perintah yang telah kami terang kan dalam ayat kami dulu dan sunnah nabi kamu? JAWAP LA BRO!!!!!

  • master chef lokman said said

   memang betul tu …..

  • raja shahrul akmal b raja indera said

   tak slah cari sedara kan kew nk kubur tu gali sendiri tanam sendiri sedara mara sampai tk knl…lau cmtu hidup r sowang2 k kat dlm dunia ni takyah cmapuh ngan owg….. assalamualaikummm…

 102. baka05 said

  nenek saya adalah sepupu dengan Queen Elizabeth. Maksudny sy ni cucu sepupu dgn Queen Elizabeth… ngeh.. ngeh..

  manusia sama je, yang membezakan adalah iman dan taqwa. Kalu kita berbangga dgn keturunan kita, maka kita juga harus membanggakan anak cucu cicit kita yang kita tergolong dr kalangan mereka yg beriman dan taqwa..

  Mula dan akhiri sejarah hidup kita dgn perkara2 yg terbaik utk dibanggakan oleh anak cucu cicit. Kita yang boleh usahakan utk jadi yang terbaik n hebat. Sekalipun seseorang adalah keturunan seorang kuli pd suatu ketika dulu, tp jika ia membawa perubahan yg baik pd keturunannya, maka dia pun boleh jadi raja, penguasa, sultan yang hebat kepada keturunan yg dulu pernah jadi raja.. tiada ape yg hebat pd seseorang itu melainkan jika tuhan menghendaki ke atasnya..

 103. andi yaurie said

  Assalamualikum.. salama’ sisseng manekki sureng-sureng ogiku ri Portal Bugis. Mario rennu ka runtu’i nannia bacai lisenna portalE. Mamuare fada engkaki makkasiwiang na tofada salama’ maneng risesena. Amin. (Salam sejahtera dan salam kenal kepada semua saudara Bugis saya di Portal Bugis. Saya sangat senang menemukan dan membaca isi portal ini. Semoga kita semua dalam keadaan sehat wal’afiat dan diberi keselamatan olehNya.Amin)

 104. adil hakimi said

  assalamualaikum…saya sebenarnya baru tahu yg saya ada susur galur dengan daeng celak melalui anaknya,raja haji….kalau x silap dr sebelah ibu saya iaitu zurina bt ahmad b ismail b ngah b raja haji ali b raja ahmad b raja haji b daeng celak…semua ini diceritakan oleh atuk sedara saya dan ceritanya juga ada 1 hari,sepupu ibu saya pernah berjumpa dgn atuk sedara saya ni utk tgok2 1 keris bugis yg ada dlm simpanannya.pastu,masa sepupu ibu saya nak keluarkan keris dr sarung tiba2 badannya menggeletar…mana saya boleh cari maklumat ttg salasilah keturunan ni???kalau boleh smpai generasi skrg…

 105. muhammad danial haqim bin omar said

  Apa kata kita. Pakat ramai ramaii jumpa ke buat re union ke..baru la best..boleh kenal dan bersua muka..amacamam.? Kalau setuju bagi tau ye..018 2813886
  Muhammad danial haqim bin omar

 106. afrizalno4 said

  saya dari siak Sri indrapura….cicit dari Daeng Ibal……tapi kata kakek kami dari daeng chelak….tapi setelah lihat dari silsilah tak ada pula…..padahal keturunan bugis banyak diwilayah kami

 107. mohd shafiq bin nordin said

  ibu saya ade cerita arwah datuk saya mengharamkan penggunaan nme gelaran diraja dalam keluarga kami… arwah ayah saya nordin bin kembok berketurunan raja haji/ daeng chelak… nme arwah datuk belah ayah saya kembok n nme arwah nenek belah ayah saya arfah…. kg saya terletak di pengkalan balak melaka… saya cuma nk tau susur galur keturunan daeng chelak….. supaya suatu hari nnti saya boleh ceritakan kpd anak cucu saya….harap boleh berjumpa untuk merapatkan hubungan keturunan…. banyak yg saya x tau tentang keturunan ni… klu ade yg sudi bantu… terima kasih… ni no saya 0102800643……facebook/ ym: ban_922002@yahoo.com

 108. mohd shafiq bin nordin said

  assalamualaikum…. saya mohd shafiq bin nordin bin kembok……. saya difahamkan oleh arwah ayah saya… kami berketurunan daeng chelak….. boleh saya tau lebih lanjut tentang sejarah keturunan? sbb arwah ayah saya hanya bagi tau itu jer…die ade bagi tau yang salasilah keturunan disimpan oleh pakcik ssedara saya…. saya masih belum lihat lagi salasilah tu… boleh ceritakan serba sedikit x tentang keturunan daeng chelak?

 109. Muhammad bin Abdul Fatah said

  Salam semua.. nama moyang saya adalah Daeng Abdul Rahman.. nama datuk saya Abdul Aziz.. dan ayah saya Abdul Fatah.. datuk saya abdul aziz telah berkahwin tiga.. saya adalah cucu dari isterinya yg pertama.. mengikut cerita Pak Long saya yg bernama Idrus. keturunan isteri pertama tidak diberikan sebarang gelaran adalah kerana pada ketika itu.. british sedang giat mencari keturunan bugis untuk di tangkap dan di bunuh.. manakala, anak2 dari keturunan isteri yg ke-2 dan ke-3 diberikan gelaran sama ada daeng ataupn andik kerana pada waktu itu keadaan sudah pn selamat.. jika sesiapa ada maklumat lanjut tentang keturunan sy.. silalah e-mail kepada saya di maxie_3669@yahoo.com.my

 110. utk pengetahuan anda salasilah yang anda buat tidak betul .Banyak siasatan perlu dilakukan ,lagi pun susur galur orang yang jadi sultan awal2 dah betul. sepatutnya daripada sultan Ibrahim diganti anakanda baginda iaitu sultan Muhamad diganti anakanda baginda Raja Sulaiman tetapi oleh kerana Raja Sulaiman tidak panjang umur sepatutnya anakandanya Raja Mahadi mengantikan datuknya Sultan Muhamad menjadi sultan yang sebenar.Oleh sebab itulah jika bukan sultan yang sebenar menaiki taktha selangor maka terjadilah perkara-perkara yang pelik terhadap orang yang duduk diatas taktha orang lain .Berbagai perkara berlaku malah tidak ada ketenangan kepada sultan -sultan yang duduk diatas taktha ,lihatlah berapa banyak istana yang tidak boleh diduduki oleh sultan palsu.negeri selangor sampai sekarang .Ingat!sekiranya kita mengambil hak orang lain begitulah jadinya

  • orang2 biasa said

   salam,

   menarik juga pandangan anda.

   tp sebenarnya, utk jadik sultan selangor, putera2 sultan selangor yg layak sahaja dapat dilantik sebagai raja muda selangor.
   dari gelaran raja muda selangor ni la bile sultan selangor mangkat, raja muda selangor automatik akan menjadi sultan selangor yg sah.

   jika takde gelaran raja muda selangor, gelaran selepas raja muda selangor, kalu zaman dulu, tengku panglima besar selangor, jadik, tengku panglima besar selangor layak menjadi sultan selangor.

   then, semua2 ni mesti ada perkenan dan pertabalan oleh sultan selangor dan 4 pembesar selangor.

   then, sy tertarik dgn pandangan yg menyatakan bahawa kalu raja sulaiman masih hidup, raja sulaiman pasti akan jadik sultan selangor.

   tp sultan muhammad tak lantik raja sulaiman jadik raja muda selangor atas sebab tertentu.
   then, raja mahadi, cucu baginda, bg sy, beliau tidak ada hak terhadap tuntutan tesebut.

   mengenai sungai klang,
   surat kuasa secara sahih yg dititahkan oleh sultan muhammad dn sultan abdul samad menjelaskan bahawa raja abdullah bin raja jaafar adalah orang besar daerah sungai klang sampai la ke cucu cicik beliau.

   • Muhamad Hanafee Bin Muhamed Nor said

    Salam Orang2 Biasa,

    moyang saya Raja Maimunah Binti Raja Abdullah Bin Raja Jaafar Bin Raja Haji.
    saya nak tahu lebih lanjut berkenaan susur galur Raja Abdullah dan keatas.
    tolong hubungi saya di talian 017-3352350 atau email di hanafeemdnor@yahoo.com

   • YTM Raja Muda Mahmud said

    Kite anak² raja luar istana nie tengok jer perkembangan terbaru..

  • Bernam Selangor said

   Salasilah yang awal tu tak berapa nak betul, jumlah anak2 Sultan Salehuddin perlu dikenal pasti semula. Sejarah Selangor menyerang Perak pon ramai yang tak tahu..Bentuk negeri Selangor sekarang ni bukan seperti di zaman 3 orang Sultan yang terawal.

   Ya, Sultan dah tak tinggal di Istana Klang sebaliknya di Istana Raja Muda iaitu Istana Mestika bersama anaknya

   • master chef lokman said said

    sekarang istana mestika pun dah x boleh tingal dengar cerita dah tidur kat hotel panas gaknye

  • muhamad rizalman said

   saya sokong!!!!!!! seperti(sarong keris disimpan pemiliknya,keris org lain memiliki,)maka hilanglah kuasa saktinya,,,

 111. raja abdul hamid shah bin raja kamil bin raja haji abdullah said

  assalamualaikum wbt? salam ukhuwah..saya raja abdul hamid shah bin raja kamil bin raja haji abdullah, saya rasa lebih baik diadakan hari perjumpaan keturunan daeng chelak setiap tahun , seperti mana yang dilakukan seorang saudara kita dikedah perjumpaan keturunan daeng parani..dan juga daeng 5 bersaudara supaya boleh menghubungkan silaturahim antara kita..

 112. aziey said

  Assalammualaikum..

  Makam Raja Haji adalah di Ketapang Melaka berdekatan dengan Umbai Melaka. Ada makam yg di buat tembok. Di situ bermulanya penghijrahan keturunan Raja Haji dan Raja Ali. Malah salah satu makam Raja Ali ada di sekitar kampung lama di sana area Teluk Mas dan Umbai. Maaf saya tidak dapat menceritakan selanjutnya. Keturunan Raja Ali mmg dirahsiakan atas2 keselamatan semasa peperangan dgn Belanda dahulu sehingga kini . Pesanan Raja Ali pada cucu2 dan cicit2 keturunannya adalah rahsiakan identiti darah diraja dan tidak perlu digembar gemburkan. Sekalung doa dan alfatihah buat mereka. Al Fatihah..

 113. hanafi said

  sye pn keturunan bugis dri perak ayah sye orng bugis

 114. YTM Raja Muda Mahmud said

  Memang Banyak Anak² Raja Luar Pagar Istana masih mencari Susur Galur Keturunan Mereka.. Itulah Niat Bersih Yang Ada Dalam Hati Mereka.. So Apakan daya Mungkin Usaha Mereka Memakan Masa.

  • Org2 biasa said

   salam raja mahmud,

   tumpang tanya,
   en. ni dari keturunan allahyarham raja mahmud dari putera yg mana?
   allahyarham rajaa jaafar?
   allahyarham rajaa kecil?
   allahyarham raja petra?
   or allahyarham putera raja mahmud yg lain2.

 115. Saya zuriat dari Al-Marhum Raja Abdul Rahman (Marhum Kampung Bulang). Selamat berkenalan.

 116. yahya bin jamal said

  Akum.

  Saya juga mempunyai darah Bugis dalam diri saya melalui arwah bapa saya. Bapa saya bernama Jamal bin Kinot. Bapa saya berkata bahawa datuknya dipanggil Md Ali Daeng dan berkahwin dengan seorang Nyonya Melaka. Emak bapa saya bernama Esah @sesah binti sudin. Bapa saya bercerita bahawa asal usul bapa dan emak beliau berasal dari serkam, sebatu dan permatang pasir.

  sewaktu saya baru berkahwin, semasa dalam perjalanan pulang ke Batu Pahat, tanpa sedar, saya telah membawa isteri saya menghala ke serkam , mencari tanah perkuburan. Saya berkata kepada isteri saya saya hendak melawat kubur2 atok2 saya yang kata bapa saya adalah keturunan raja-raja bugis.Wallahualam…..

 117. Rosliza Binti Mat Lazim said

  saya juga berketurunan bugis…nama datuk saya Shamsuddin bin Mat Janah. moyang saya Mat Janah digelar Orang Kaya Anjung Tiga di Kampung Pasang Api Bagan Datoh. Beliau jg merupakan org yg bertanggungjawab mengutip cukai di kawasan tersebut untuk Sultan Perak pada masa itu. Menurut kata arwah datuk saya…moyang datuk saya dtg merantau dgn belayar ke Tanah Melayu seramai 5 beradik….ttp masing2 berpecah mengikut haluan sendiri….ada yg turun di pantai timur dan ada jg yg turun di Sabah/Sarawak. Manakala moyang datuk saya pula turun di pantai barat…saya x tahu cerita yg terperinci krn kami pun baru mengetahui asal keturunan bugis sejak 10/11 tahun yg lepas. Itupun selepas makcik saya berjumpa dgn seorang datuk yg berumur lebih 100 tahun…tp dia ingat ttg moyang saya dan datuk tersebut yg beritahu bhw kami berketurunan bugis…

  • Helmie said

   Assalamualaikum cerita INI pernah diberitahu oleh arwah atuk sy..zainal bin alwi bin Rashid bin bilal pinte or lebai pinte bin sagor or too sagor. Kata arwah atuk sy masa sy kecil keturunan kami Dr raja Lima beradik bugis yg dtg ke tanah melayu suatu ketika dahulu.

 118. Shukor said

  Dikalangan kita selain dari susur galur yang bertulis.Siapa yang mempunyai pengalaman mahluk ghaib yang memberitahu ia adalah dari keturunan bugis 5 bersaudara.Terbukti jika berjumpa mana2 paranormal ia akan memberitahu perkara yang sama.Kalau ada bolehlah kita berkongsi pengalaman untuk mencari kebenaran dan kepastian

 119. keytack said

  saya mencari salasilah daeng perani siapa2 yg tau boleh imform di sini yer sebab kami sedang berbincang akan menubuh kan yayasan anak bugis semalaysia .Saya salah seorang cucucicit daeng perani mengikut cerita2 pakcik2 saya.salah seorang pakcik saya memiliki keris yg di gunakan panglima hitam yg terlibat dalam perang jementah yg d panggil keris LANG LANG D LAUT dan keris HUJAN PANAS……………

  • Shukor said

   Awak tinggal di Segamat ke..Dimaklumkan telah ada satu pertubuhan keturunan Daeng Perani di Kedah.Kalau awak menghubungi pertubuhan tersebut mungkin lebih baik kerana mereka telah ada ramai ahli.Saya pun tahu melalui web dan pernah menghubungi setiausahanya tetapi belum sempat jumpa.

  • omar mashod said

   perang jementah bleh cuba buka lama portal http://www.temenggongmuar.com.ada cite pasal perang jementah. dia banyak berkisar pada perang saudara antara negeri johor dan segamat

  • Pakchik Din said

   Ada tiga bilah keris yang di bawa turun dari Istana Raja Bugis atas Restu Ayahanda mereka 7beradik anak Raja Bugis , kemana hendak di-bawa Senjata tersebut ke Timur ( menghala ke Tanah Melayu ) 1. Keris Fajar Menyinsing 2. Keris Hujan Panas 3. Keris Matahari Terbit , Wassalam

 120. nor hariati binti osman said

  sesiapa tahu mengenai puteri raja bugis selangor yg membawa diri utk kahwin org biasa. kalau x silap nama raja masnai yg adik beradik lainnya raja tak dan yg lain sy lupa nama semua menetap di klang

 121. Salam,

  Ada sesiapa tahu kisah Raja Talib (Raja Mutalib – saya tidak pasti)? Yang saya tahu die adalah panglima istana, yang melarikan diri ketika kekacauan pihak British dan kemudiannya hidup dikalangan orang kebanyakan. Kalau tak silap keturunannya masih ada lagi di area Dengkil.

  • mairah said

   saya pun nak tahu psal salasilah raja talib yamg melarikan diri dari istana..tapi saya search xjmpa2…bukan ke raja talib too anak kepada raja uteh???

  • saya anak Dengkel…dengar cerita dengkel dibuka oleh org istana yg jadi org biasa..salah sorang pembuka dnegkil ni nama ayah dia taib/talib/mutalib???..kubur dia ada kat kawasan kubur lama raja di sungai buaya kuala langat..cerita mereka ini misteri..tidak tau asal usulnya..

 122. Abddul Hamid Al Jailani al linggi said

  Menurut apa yang saya tau Sultan Abdul Samad memang tiada zuriat malah almarhum baginda hanya mengambil anak angkat so mcm mana susur galur ber bin kan al-marhum? bukan apa..napa sultan sekarang tak berani bersemayam dalam istana lama? Kami tau cerita nya tapi hanya lihat dan dengar sahaja. Banyak pantang larang keluarga di abaikan tu la padah nya. Menjadi Baginda Sultan tidak boleh berkawin dengan orang bukan melayu ….saya tengok ramai dah bercampur darah…maaf la saya tegur..sedang kan nabi allah sulaiman beristerikan ratu balqis yang asal nya dari keturunan jin islam..sedang rasul junjungan sendiri beristeri kan dikalangan org baik2. kalau kita lihat pada salasilah lama…perhatikan permaisuri masing2 mana asal nya? tapi da masuk kurun 19 ramai sultan beristerikan bukan dari darah mulia…iam sorry to stress all this cz zaman dulu sultan bergaul rapat dengan rakyat jelata tapi sultan sekarang bergaul dengan rakyat ” jelita” i am sure you guys can make the different. Ramai org kata ” Bugis is lannun” but matter of facts is NOT..datangnya Lima beradik keturunan bugis di sini mengantikan Lima Panglima Melayu yang pernah berkidmat sultan melaka..oleh kerana sombong, riak,, salah guna kuasa oleh sultan2 melaka terdahulu dilanggar nya oleh Portugis yang berjaya memurtad kan anak asli melaka..kalau kita tgk raut wajah org portigis asli di portigal dengan org portugis di melaka amat la berbeza…semasa belanda melanggar melaka lima beradik ini la menyelamat kan keadaan ..tapi syg ada dikalang raja/sultan melayu bersekongkol dengan pihak penjajah…dan almarhum daenf chellak diracuni oleh sultan melayu ,..raja haji dibedil oleh pihak belanda dan wafat syahid…tak dinafikan sultan terdahulu memang Daulat lagi Keranat kerana ada kelibihan ALLAH S.W.T berikan ..but not now ..Ninda Sultan Abdul Samad la agak nya yg terakhir yang berdaulat dan keramat kerana Ninda suka bergaul dengan alim ulamak…sekian…

  • raja abdul hamid shah bin raja kamil bin raja haji abdullah said

   sebenarnya almarhum sultan abdul samad mempunyai 2orang anak hasil perkhawinan ke 2 yang bernama raja abdullah pemilik sebenar tahta kesultanan selangor,selepas mangkatnya raja musa anak lelaki pertama sultan abdul samad,mana mungkin cucu boleh jadi penganti dan pewaris tahta selagi anak lelaki ke 2 almarhum sultan abdul samad iaitu raja abdullah masih hidup,ini berlaku disebabkan campur tangan british kerana pada masa itu berlaku pergolakkan di istana,raja sulaiman telah berbaik2 dengan pembesar2 british suspaya melantik menjadi sultan,walaupun tidak dipersetujui oleh raja2 tanah melayu pada itu.

   • Muhamad Hanafee Bin Muhamed Nor said

    Salam Tuan,

    saya nak bertanya, Raja Abdullah kahwin dengan siapa ye?
    mengikut salasilah yang saya ada Raja Abdullah pernah berkahwin dengan Siti Tera dan memperolehi seorang anak perempuan sahaja yang diberi nama Raja Maimunah. Raja Maimunah menetap di Tanjung Malim, Perak Darul Ridzuan. susur galur keturunannya ramai yang menetap di Tanjung Malim. selepas meninggalnya Raja Maimunah gelaran Raja tidak digunakan lagi. saya tak pasti kenapa gelaran tersebut tidak digunakan lagi. mengikut sumber yang saya ada lagi Raja Abdullah telah dibunuh oleh Raja Mahadi ketika perang saudara meletus di Kelang, Selangor Darul Ehsan. sekiranya Tuan memiliki maklumat yang lebih lengkap dan terperinci tolong hubungi saya ye di talian 017-3352350 atau email di hanafeemdnor@yahoo.com

   • azhar said

    Salam Tuan Raja Abdul Hamid Shah….

    Saya ada simpan salasilah keturunan saya, salasilah ini hasil dari pencarian saya dan saya bertemu dengan nenek saya, atuk, moyang saudara dan ramai lagi untuk dapatkan maklumat keturunan kami. Moyang saya memang di besarkan di dalam istana, dan sebelum moyang saya meninggal, beliau keluar dari istana untuk tinggal dengan sanak saudara yg berada di luar istana. Susur galur yang saya ada sekarang bersambung hingga ke Abdullah bin Abdul Samad. Keluarga kami dah tak guna gelaran Raja @ Tengku lagi. Jadi mungkin saya boleh rujuk pada Tuan jika salasilah saya dan Tuan berkaitan. Boleh saya tahu cara nak berhubung dengan Tuan? Email @ Facebook @ No Tel

    Terima kasih..

    Azhar
    (azhar.biz@ gmail.com)

  • Org2 biasa said

   salam en. abdul hamid,
   menarik pandangan anda.

   tp stahu saya,
   sultan abdul samad ada ramai putera dan puteri.
   yg plg tua, raja muda musa, raja kahar, raja yaakob, raja nusa, raja mahmud, raja alfah, raja muteh dan lain2.

   dan baginda berkawin dengan tiga orang perempuan kalu tak silap saya.
   first kali kawin dengan raja atfah binti sultan muhammad.
   kali kedua ngn org x dikenali.
   ketiga ngan anak mufti selangor time tu.

   en abdul hamid,
   pasal istana lama, yg kat klang tu,
   mule2,
   sy nak tanya, sultan manakah yg bina istana klang tu ek?

   salam en muhammad hanafee and en azhar,
   mengenai raja abdullah bin sultan abdul smad saya pernah dgr cite ni.
   tapi, stakat ni, masih belum jumpe bukti.

   tp, mmg ada ank raja slangor yg duk di bukit chenderiang.
   even raja laut bin sultan muhammad penah duk di chenderiang pas perang klang kalu tak silap saya.

   then, bg pandangan sya,
   anak raja2 selangor yg duk di perak ni, dorg dapat duduk kerana sebelum ini, sungai perak adalah milik selangor.
   terutamanya dari kuala perak sehingga la ke hulu sungai bidor.
   kalu tak silap saya.
   tapi pada awal2, mmg seluruh sungai perak adalah milik selangor.
   sultan ibrahim berjaya dapatkan sungai perak bile mengalahkan sultan ahmadin perak.

   stakat ni, ape yg sy tgk,
   sy mintak maaf,
   sy tak penah jumpe lagi, bahawa raja kahar, raja musa or anak2 sultan abdul samad yg lain cite mengenai raja abdullah.
   tp, sy masih cube mencari raja abdullah bin sultan abdul samad ni.

   ape yg sy tahu kat selangor.
   selain raja abddullah riau.
   ada sorg lagi raja abdullah.
   tp die duk kat jeram.
   raja abdullah bin raja abbas.
   thend die mmg penah duk kat hulu bernam wat seketika waktu.
   sbb die dititahkan oleh sultan abdul samad utk membuka kawasan perlombongn bijih timah kt hulu bernam,
   kalu tak silap saya, di sekitar2 tg malim kot.

   tp ni pandangan saya saja.

   • azhar said

    Sesiapa yang ada maklumat berkaitan susur jalur salasilah ini, boleh email sy di (azhar.biz@gmail.com)

    Tok Jaafar Bin Haji Daud Bin Abdullah Bin Abdul Samad

    Ini adalah salasilah keluarga saya. Seperti yg saya ceritakan sebelum ini, kisah moyang saya yang tinggal di Istana dan keluar untuk tinggal bersama saudara lain. ini adalah salasilah moyang saya. terima kasih

    azhar

 123. Abddul Hamid Al Jailani al linggi said

  salam , saya abdul hamid dari Kg Linggi Negeri Sembilan ..saya memang asalh dari keturunan Dato Awaluddin / Dato Sarilah bin daeng chellak tapi dalam salasilah bugis memang tidak tercatat kerana almarhum bersumpah agar anak cucu tidak memakai apa2 gelaran diraja dan juga dipadam kan dari mana2 salasilah diraja bugis

 124. Penjejak said

  Salam…saya juga berasal dari keturunan Bugis..the things is…maklumat yang sy dapat dari mak tak banyak membantu since she never been meet her grandfather..(so moyang saya la)..apa yang saya tahu,,,nama atok saya Daeng Patingek. so kalau dah Daeng ni of course la nama gelaran bagi Bugis..(eg kelantanese known as Nik and Wan…)..then mak cuma tahu yang moyang saya berasal dr Kota Makassar Indonesia…so…saya mmg nak mencari balik keturunan mak saya since my future father in law juga keturunan Bugis,,,can u give me a suggestion where should i start to trace back my mom family? owh..saya berasal dari Johor…mak saya orang kg Melayu Majidee JB..
  Thank You

  • Wan Fazly..... said

   Sebenarnya gelaran “Wan” semakin berkembang di Selangor setelah keturunan Di Raja mengamal perkahwiman campur tidak seperti zaman nenek moyang kita yg pentingkan darjat bak filem antara dua darjat. Perkahwinan Bonda saya juga di tentang pada awalnya hanya kerana tidak mahu di cap sebagai pemecah tradisi. Saya percaya terdapat ratusan ‘Wan’ yg berasal dari Selangor seperti saya ini….Wallahuaklam…..

 125. Budak Tanjung Karang said

  terima kasih…tg.karang di kmpg sg.sireh,datuk saudara saya tingal di kampung pengkalan permatang…ok…insyllh kalau ada jodoh kita bertemu…

 126. ankha said

  Salam…saudara Nur..Sila add Daeng Lima Bersaudara di FB….tq

 127. Abddul Hamid Al Jailani al linggi said

  Salalm , saya berasal dari kg linggi NS..mengikut sejarah Alharhum para deang2 penah menetap disini ..dan saya berasal susur galur Dato Awaluddin dan Dato Sarilah al linggi. Kedua moyang kami sebenarnya anak pada Daeng Chellak tapi mng tidak direkod dalam salisilah dalam salasilah nya ada tercatat nama tengku Hitam & Tengku Putih tapi lum pasti lagi ..dalam kitan Taufat Al nafis ada mencerita kan kisah2 ini kalau nak konsi maklumat sila la e mail saya ahamidar@yahoo.co.uk..kg linggi

 128. raja nor suriyanti said

  salam … kami ingin mencari kturunan … mengikut buku salasilah kerabat diraja selangor .. kami kturunan daeng celak … tetapi mengikut warisan didalam buku tersebut .. keturunan kami tidak diketahui … tinggalan datok moyang hanyalah keris pusaka .. dan laen2 lagi .. sesiapa yg mengetahui lbih lnjut tntang kebinggungan yg melanda diri kami ini silalah hubungi 0175026567 atau facebook kangyoonggun@yahoo.com

 129. ijam kkb said

  assalamualaikum….. saya izam berasal dari kuala kubu bharu, hulu selangor….. mengikut buku salasilah keluarga saya berasal dari keturunan Daeng Chelak, tapi tidak dinyatakan dari keturunan raja yang mana?? untuk makluman, arwah atuk saya adalah bekas Orang Kaya Maha Bijaya Orang Besar Daerah Hulu Selangor (Dato’ Hj Kamaruddin Bin Hj Ibrahim). Moyang saya pula Hj Ibrahim Bin Abu Bakar Bin Hj Abdul Mulatip atau lebih dikenali sebagai(Radin Marpati). Menurut cerita, moyang saya dulu merupakan Penghulu Balai Selangor.

  Sekiranya ada yang dapat mengenali keturunan saya ini bolehlah emai kpd saya ijam_z@yahoo.com

 130. Shazill Azhar said

  Saya berasal dr Teluk Mas kampung Bugis bersebelahan Tambak Bugis Melaka.. Rumah sy betul2 depan sekolah Cina Teluk Mas.. Nama Datuk Saya Abdul Lattif berketrunan Bugis.. sy cme nk tao ade sedara mara yg berasal Telok Mas Melaka.. apa2 blh share n contact sy kt FB shazill azhar @ 0172081044

 131. Faizal Zal said

  assalamualaikum…sya dri keturunaan Raja Usoh,sila cll 0192459771,from Mohd Faizal B. Ilias ank kpd mahani cucu kpd kamariah cicit kpd jaimah..

 132. nua said

  Salam semua…semua mencari keturunan Bugis atau Daeng masing2…tapi lain pula dengan keluarga saya…kami juga keturunan bugis sebelah bapa…makam moyang kami terletak di makam di raja Bukit Melawati…pesanan moyang kami hendaklah dirahsiakan sejarah beliau…padamkan nama beliau..padamkan segala tentang beliau..sebab dahulu beliau adalah raja di situ, tapi disebabkan peperangan beliau menarik diri sebagai raja. Nama Bukit Melawati itu adalah nama kakak beliau. setiap 2 thn kami akan menziarahi pusara makam beliau, kerana itu adalah pesanan
  terakhir beliau, supaya anak cucu cicit beliau tidak melupakan beliau.

 133. Faryadhaja said

  Saya juga mencari salasilah keturunan Daeng Marewah di Selangor. Sekian, terima kasih

 134. Lion Princess said

  jadi , bagaimana pula dengan keturunan ali haji ?

 135. faidauz said

  Salam,

  Saya berasal dari N9 dan berketurunan bugis.Atok saya bernama Dato Lokman Yusuf,saya berminat mengenai salasilah saya dan ingin kenal saudara mara yang belum saya kenali

  • Luqman Al-Haddad said

   Assalamu’alaikum Faidauz….

   Selamat bertemu saudara.

   Datuk tuan berasal dari Linggi. Dan merupakan salah seorang waris Linggi. Tuan boleh hubungi saya melalui emel.

  • Luqman Al-Haddad said

   oh ya…emel saya : warislinggi@gmail.com

   kalau untuk mendapatkan gambaran awal mengenai Linggi…boleh baca di http://nagarinansembilan.blogspot.com/2011/12/kertas-kerja-konvensen-antarabangsa.html

   • Syafiqah salwa said

    Thank you for the link.
    Melalui bacaan, saya berasa terharu apabila penulis blog menggunakan Manuscript datuk saya Imam Ambak sebagai rujukan.

    Now i also know that i am the 7th generation of Dato’ Awaluddin.
    My mother berasa sgt terharu apabila membaca petikan dari manuscript tersebut and wondering if she could see and read the whole manuscript

   • Zalina Azhar said

    Asslm saudara,
    Saya Zalina adalah kakak kepada Faidauz. Mmg benar almarhum nenda kami Tan Sri Dato’ Lokman Yusof berasal dari Linggi. Almarhum ayahanda kami Azhar telah mengamanatkan kepada saya utk mencari/menjejak waris2 nya dari keturunan Daeng 5 bersaudara terutamanya waris2 Daeng Chellak+Daeng Perani. Penyelidikan saya setakat ini menemui jln buntu kerana nama Tok Awal dan Tok Sarilah tidak ada dlm mana2 carta salsilah keturunan Daeng Chellak. Seperkara lagi yg saya musykil..samada isteri Tok Awal iaitu Tok Bonding adalah puteri kepada Opu Daeng Kamboja dan cucunda kepada Opu Daeng Perani. Saudara boleh menghubungi saya di no : 0193890361 atau melalui emel : zalinaazhar@yahoo.com. Sila add saya di fb-»zalinaazhar. Saya hargai segala bantuan yg saudara boleh berikan pada saya agar saya dpt meneruskan penyelidikan saya dan memenuhi amanat terakhir ayahanda saya.tkasih

 136. Muhamad Hanafee Bin Muhamed Nor said

  Salam semua,

  Setakat salasilah yang saya ada. Moyang saya Raja Maimunah. Telah menetap di Tanjung Malim. Ada sesiapa yang tahu lebih lanjut berkenaan Raja Maimunah ini. Bolehlah hubungi saya 017-3352350. Atau email hanafeemdnor@yahoo.com.

 137. Budak Tanjung Karang said

  SALAM
  Saya berasal dari Tg.Karang Kuala Selangor,ayah ada menceritakan yg kami adalah keturunan bugis dr riau…sy juga ada menanyakn hal ini kepada Pak Long sy,dia menceritakan keturunan kami membuang gelaran disebabkn sebab2 tertentu…datuk sy bernama yaseb bin tafa bin daeng ? bin Panglima Tunggang…Pak Long ada menyimpan cop mohor,keris pusaka sebagai bukti..(buku tomboh telah dibakar)kata nenek nnti anak cucu ada sifat riak,bangga diri dan bergaduh berebut harta dll…bg sy..sy ingin mngetahui susur galur keturunan sy dn menyambung tali persaudaraan yg telah terputus…sesiapa yg mengetahui tlg bantu sy…tq

  • ahmad shah said

   salam…

   emm budak tanjung karang.. saya nak tau awak tinggal kat area mana? coz i tinggal kt area kg kuantan.. klau senang blh saya bawak pak cik saya berjumpa dan brbincang…

  • ankha said

   Budak tanjung…sila add FB…daeng lima bersaudara….mungkin ade info yg boleh membantu…tq

  • sitirazi said

   sy juge dr tg. karang. sy dfahamkn oleh mak sy bhw tg. karang tu onyang die yg bukak. namenye tok bedon. ade jgk yg kate nm die daeng bedon bin daeng dewasa.

 138. Hasni said

  Saya pun dari keturunan Bugis dari Jeram

 139. khairul shafiq said

  kepada sesiapa yang tahu akan salah silah keturunan daeng marewah sila emailkan ke shafiq_ateh@yahoo.com

 140. raja noor ahmad fahmie said

  salam…istana kesultanan selangor yg pertama dulu dimana ye?? saya ada hubung kait dgn keturunan ini..dan sedang mencari..

  • khairul shafiq said

   terletak diatas bukit jugra kalu xsilap.

  • Hasni said

   Menurut ayah saya di sekitar sungai buloh, jeram….

  • nor hariati binti osman said

   istana pertama sultan selangor adalah di bkt melawati sehinggalah raja muhammad [sultan selangor 3] mangkat pd 1857 berebut kuasa/ perang saudara antara raja mahmud [anak kandung] disokong raja mahadi dan sultan abd samad [sultan selangor 4 /anak saudara] disokong tengku kudin [menantu] akhirnya sultan abd samad dan pengikutnya lari ke bukit jugra dan mangkat 1898 [makam jugra]

   saya telah siapkan salasilah bermula daeng chelak [ cuba rujuk karangan raja ali al-haji, riau TUFFATUL AL-NAFIZ]
   kalau sy tersalah tlg betulkan ye,

   • orang2 biasa said

    salam,

    pd pandangan sy, sultan abdul samad bukannye melarikan diri.
    sultan abdul samad pulang ke kuala langat sbb ni tmpt pemerintahan ayahandanya terdahulu iaitu tengku panglima besar raja abdullah.

    raja mahmud yg sokong raja mahadi ni adalah raja mahmud bin tengku panglima raja berkat.
    raja mahmud ni turut dilantik sebagai tengku panglima raja berkat selepas kemangkatan ayahandanya pada tahun 1888.
    raja mahmud turut mendapat haji pada tahun 1886.

    jgn lupe, bahawa gelaran diraja sepanjang 1766-1900-an iaitu tengku panglima besar selangor adalah yg ketiga tertinggi selepas sultan selangor dan raja muda selangor.

    sultan abdul samad ni tak macam dikatakan oleh anda.
    then, anda cite ni ttg perang klang 1866-1874.

   • orang2 biasa said

    oopps.
    salah.
    bukan tengku panglima raja berkat.
    tp tengku panglima besar selangor.

   • Ibrahim Ismail said

    Assalamualaikum… saya mencari maklumat susur galur Daeng Chelak > Raja Haji > Raja Idris… Perlukan maklumat anakanda2 Raja Idris… Saya boleh dihubungi di alamat imadfamily11@gmail.com..

  • YTM Raja Muda Mahmud said

   Khas kepada saudara Nazeri..

   Istana pertama sultan selangor adalah di bkt melawati sehinggalah raja muhammad [sultan selangor 3] mangkat pd 1857 berebut kuasa/ perang saudara antara raja mahmud [anak kandung] disokong raja mahadi dan sultan abd samad [sultan selangor 4 / anak saudara / MENANTU / PANGLIMA PERANG] disokong tengku kudin [menantu yg berasal dari kedah].

   Perebutan kuasa dan perang saudara berlaku.. Selepas Kemangkatan sultan muhammad.. dan perlantikkan Raja Abdul Samad sebagai Sultan oleh Raja Jumaat (Org yg berpengaruh ketika itu) mempunyai pelbagai versi cerita. Dan selepas kemangkatan Raja Jumaat, Sultan Abdul Samad membawa tampuk pemerintahan baru nye ke jugra.

   ” Niat Manusia Macam².. Sedangkan Adik Beradik Sendiri boleh bergadoh.. Ni kan Pulak Saudara Mara.. “

   • orang2 biasa said

    salam,

    adakah panglima perang ni sama gelarannya dengan tengku panglima besar selangor?
    ape yg sy tahu, sebelum sultan abdul samad ni jadik sultan, baginda dilantik sbg tengku panglima besar selangor pada tahun 1844 selepas baginda berkahwin dgn raja atfah, puteri kandong sultan muhammad.

    boleh tak sy nak tahu lebih lanjut mengenai raja mahmud ibni sultan muhammad?

   • YTM Raja Muda Mahmud said

    Nak tau lanjut tentang raja muhmud ibni sultan muhammad.. jabatan muzium n jabatan kerajaan negeri selangor.. semua sejarah dan dokumen dorang dah simpan hanya tinggal salinan dokumen tuntutan takhta dari tok moyang kami..

   • Bernam Selangor said

    Info yang menarik..Orang2 di Kuala Selangor tidak mahu Sultan Abdul Samad bersemayam di atas Bukit Melawati maka Sultan Abdul Samad memindahkan pusat pemerintahannya di daerah dia sendiri iaitu Langat di atas Bukit Jugra.

   • Orang2 Biasa said

    owh.
    mcm tu.

    sorri lmbt bls juge.

    ape yg sy tahu mmg raja mahmud ada tuntuk nak jadi raja muda selangor tapi beliau tidak dilantik. then pelantikan tu diserahkan kepada raja laut. saya rasa, raja mahmud juge yg nak raja laut jadi raja muda selangor sebab raja laut lebih tua pangkatnya.

    tp ntah la.

   • apa2 aje said

    ytm raja muda mahmud ni keturunan sebelah mana yer?tak ada pula dengar raja muda mahmud ni beperang ngan sultan abdul samad..bonda dia tengku ampuan basik yang menyokong perang tu..raja mahmud ni mana kuburnya?ada beberapa barang yang dibawa lari antaranya pending cepa keris kain sempena bugis..cincin tujuh buku ke apa namanya tak ingat dah..tak ada pun keturunan raja mahmud tu yang nak menuntut hak ke harta ke apa ke..cukuplah apa yang ditinggalkan tu..

   • YTM Raja Muda Mahmud said

    FYI Apa2 Aje berkata

    Juni 5, 2012 pada 4:45 pm
    ytm raja muda mahmud ni keturunan sebelah mana yer?tak ada pula dengar raja muda mahmud ni beperang ngan sultan abdul samad..bonda dia tengku ampuan basik yang menyokong perang tu..raja mahmud ni mana kuburnya?ada beberapa barang yang dibawa lari antaranya pending cepa keris kain sempena bugis..cincin tujuh buku ke apa namanya tak ingat dah..tak ada pun keturunan raja mahmud tu yang nak menuntut hak ke harta ke apa ke..cukuplah apa yang ditinggalkan tu..

    Q:ytm raja muda mahmud ni keturunan sebelah mana yer
    A: Sebelah mane..??

    1826 – 1857 H.H. Paduka Sri Sultan Muhammad Shah ibni al-Marhum Sultan Ibrahim, Sultan and Yang di-Pertuan of Selangor. b. 1772, third son of H.H. Paduka Sri Sultan Ibrahim Shah ibni Sultan Saleh ud-din, Sultan of Selangor, by his fourth wife, Encik Halijah binti Dato’ Husain, Cik Puan Besar, educ. privately. Appointed as Heir Apparent and deputy ruler with the title of Yang di-Pertuan Muda by his father, and succeeded on his death, 27th October 1826. m. (first) H.H. Raja Basik binti Arung To’ Mojong, Tengku Ampuan, daughter of Arung Temujung [To’ Mojong], a Bugis nobleman, by his wife, Y.A.M. Raja Puneh binti al-Marhum Sultan Saleh al-din, eldest daughter of H.H. Paduka Sri Sultan Saleh al-din Shah ibni al-Marhum Raja Chelak, Sultan of Selangor. m. (second) after April 1827, Y.A.M. Raja Asiah [Sia] binti Sultan ‘Ali ‘Ala ud-din Shah, sixth daughter of H.H. Paduka Sri Sultan ‘Ali ‘Ala ud-din Shah bin Raja Kambodja [Raja Ali I], Yang di-Pertuan Muda of Riau. m. (third) …He d. at the Istana, Kuala Selangor, 6th January 1857 (bur. there at the Royal Cemetery, Bukit Melawati), having had issue, five sons and six daughters:

    1) Y.A.M. Raja Sulaiman ibni al-Marhum Sultan Muhammad Shah, Raja Tua, of Klang
    2) Y.T.M. Raja Mahmud ibni al-Marhum Sultan Muhammad Shah, Raja Muda (cre. 1857).
    3) Y.T.M. Raja Laut ibni al-Marhum Sultan Muhammad Shah, Raja Muda 21st November 1899
    4) Y.A.M. Raja Abbas ibni al-Marhum Sultan Muhammad Shah.
    5) Y.A.M. Raja ‘Abdu’l Jabar ibni al-Marhum Sultan Muhammad Shah.
    6) Y.A.M. Raja Ibrahim ibni al-Marhum Sultan Muhammad Shah.

    Q:tak ada pula dengar raja muda mahmud ni beperang ngan sultan abdul samad..
    A: tak pernah mengkaji dan membaca buku² sejarah..memang laa saudara tidak tahu..

    Q:bonda dia tengku ampuan basik yang menyokong perang tu..
    A: Banyak Kerabat Raja² serta Ketua suku kaum yang terlibant dalam peperang masa itu

    Q:raja mahmud ni mana kuburnya
    A:Di Tanah Perkuburan Jalan Ampang (dengar cerita sebelum nie kubur nye di dalam sekitar masjid kampung baru)
    (http://www.google.com.my/urlsa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=rgxXmb2jIDxlCM&tbnid=6oZJU0jgMoLYtM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.freewebs.com%2Fezzmirsyah%2Fapps%2Fphotos%2Fphoto%3Fphotoid%3D30754201&ei=eVgXUteiIpCHrAe_roGQAg&bvm=bv.51156542,d.bmk&psig=AFQjCNGvlGInHF-Cmz-MOFtbFY8U7hqIrQ&ust=1377346423618361)

    Q:ada beberapa barang yang dibawa lari antaranya pending cepa keris kain sempena bugis..cincin tujuh buku ke apa namanya tak ingat dah..tak ada pun keturunan raja mahmud tu yang nak menuntut hak ke harta ke apa ke..
    A: Yer Benar (Dengar Cerita) Ada bawa lari alat² kebesaran semasa istana Kuala Selangor Dibakar..Pernah tuntut hak semasa zaman tengku ampuan basik hidup.. dan juge zaman arwah datuk saya YM Raja Ariff bin Raja Jaffar (Penghulu Petaling/Sabak Bernam) Tapi yang menuntut adalah Datuk Saudara saya YM Raja Ibrahim bin Raja Jaffar @ Ayah ibrahim (nama gelaran sewaktu menjawat jawatan dlm istana).Mungkin sebelah kami tidak menuntunt sebab berpegang janji datuk saudara..bagi kami sudah cukup apa yg ditinggalkan oleh datuk nenek moyang kami..seperti tahu asal usul sebenar keturunan keluarga Diraja Selangor kami..harta pusaka seperti badik,tombak.. serta juga Dapat menziarah makam nenek moyang kami di makam diraja kota melawati serta makam diraja jugra..

 141. Iman said

  Hai, saya Iman! Saya pula keturunan Raja Ali, Raja Aminah dan Raja Tahir. Jika ada sesiapa turut mencari keturunan seperti saya, sila layari facebook saya Iyman Najlaa untuk memberitahu maklmumat ya? Saya benar-benar ingin mengenali saudara yang sudah jauh terputus. Terima kasih.

 142. Shah said

  Saya berasal dari Kuala Dipang, Kampar, Perak. Perkampungan tersebut ramai orang Bugis. Arwah bapa saya pernah memberitahu saya beliau berasal dari kaum bugis. moyangnya berasal dari tanah seberang seorang kerabat raja-raja di sana. Kami mempunyai salasilahnya tetapi telah hilang. Kata datuk saya, mereka datang 2 beradik ke Malaysia. Seorang ke Negeri Sembilan dan seorang di Perak. Saya nak sangat tau salasilah keturunan bapa saya. Suami saya juga dari keturunan yang sama berasal dari Jeram, Kuala Selangor. Sesiapa yang dapat tahu asal orang Bugis di Kuala Dipang, email saya di shah23@ymail.com

  • Hasni said

   suami puan jeram area mana

   • Shah said

    Batu 19 Jeram.

   • muhamad faizaredza bin senan said

    Assalammualaikum..sy mncri salasilah kluarga saya..arwah nenek sy bermastautin di jeram same dgn arwah atok sy..arwah nenek sy nmenye raja maheran, arwah atok sy omar..selain itu sy ad sorg atok sdara yg masih hidup..nmenye raje rom..sy ingin mncari kluarga klo ad sila balas di ruang balas..terima kasih

 143. farkhan fouza said

  asslamualaikum!!!saya baru mula mncari keturunan saya…yg saya tahu keturunan sy datang dari batu bara..atuk sy pernah ckp dulu..yg sultan sulaiman tu darahnye same dgn keturunan sy.,betulke,sultan sulaiman berketurunan bugis…saya tak thu nk cari mcm maner keran atok saya merahsiakn hal keturunan..name atuk sya abd rahim bin ismail bin salleh.

  • jeon said

   aku pun batu bara jugak. orang manjung. kalau nk cari keturunan batu bara kebanyakan nye di area manjung, kampung 40 pantai dan kampung bharu lumut

 144. farkhan fouza said

  asslamualaikum!!!
  saya baru mula mncari…saya ingin tahu adakah sultan sulaiman berketurunan bugis…dan saya ingintahu tentang bugis batu bara..kerana atok saya tak nak ceritakan asal usul..dan ada tak sesiapa myang bernama ismail bin salleh..harap boleh membantu..
  thanks

 145. mohd irwan bin mohd nasir said

  assalamualaikum..

  saya mohd irwan bin nohd nasir brumur 23thn.. mengikut pakcik saya, saya ni keturunan daeng chelak yang ke-11. darah dari belah nenek saya.. nama nenek saya hajjah esah binti ne’mat bin mat dan selanjutnya saya tak tahu.. ramai saudara-mara saya berasal dari melaka spt di duyung, ayer molek dan skitar melaka.. saya tidak tahu saya dari keturunan anak daeng chelak yg mna satu.. jika ada info sila kongsi dgn saya krna saya ingin mrapatkan lagi keturunan kita.. 012-9223876. atau emailkn ke alamat ‘iwan_along88@rocketmail.com’ atau di facebook.

 146. Mohd Hilmi said

  keturunan daeng merewah ada?

  jika ada, email saya > mymhilmi@gmail.com

 147. NURATIKAH BT ABU BAKAR said

  sebelum dato saya meninggal dunia pada bln januari 2011 ni…die sempat bercerita dengan saya…die berkata ‘atok berkahwin dengan nenek kamu, yang merupakan keturunan raja pontianak…nenek saya merupakan keturunan raja pontianak…datok saye bercerita..bahawa nenek kepada nenek saya telah melarikan diri dari istana ketanah melayu…dan berkawin dengan orang kebayangkan…dan menukar nama nya…kerana tidak mahu dikenali sebagai keturunan raja…yang sepatutnya pada awal pangkal namanya ada keturunan daeng…itu saja yang sempat saya ingat tentang cerita yag disampaikan oleh datok saya….saya ingin mengentahu cerita selanjutnya jika cerita saya ini ade kaitan dengan salahsilah keturunan ini

  • nor hariati binti osman said

   mungkin ini jg salasilah yg saya cari , atuk dan nenek nama apa.yang penting lahir dan pulang ke rahmatullah tahun berapa. org dulu2 byk nama utk menyamar. byk nama sama yg berulang tp org nya x sama yg dpt bezakan tahun, tempat, gelaran dan makam. anak cucu pening berpusing2 cari salasilah keturunan

 148. NURATIKAH BT ABU BAKAR said

  sebelum dato saya meninggal dunia pada bln januari 2011 ni…die sempat bercerita dengan saya…die berkata ‘atok berkahwin dengan nenek kamu, yang merupakan keturunan raja pontianak…nenek saya merupakan keturunan raja pontianak…datok saye bercerita..bahawa nenek kepada nenek saya telah melarikan diri dari istana ketanah melayu…dan berkawin dengan orang kebayangkan…dan menukar nama nya…kerana tidak mahu dikenali sebagai keturunan raja…yang sepatutnya pada awal pangkal namanya ada keturunan daeng…itu saja yang sempat saya ingat tentang cerita yag disampaikan oleh datok saya….saya ingin mengentahu cerita selanjutnya jika cerita saya ini ade kaitan dengan salahsilah keturunan ini…

 149. Kak Raja said

  Askm saudara-saudaraku semua, saya juga ada menyusun salasilah keturunan Bugis Luwuk dan masih dalam proses melengkapkanya sebab almaklumlah orang dulu-dulu banyak menyimpan rahsia jadi masih ada banyak missing link.Mungkin kita boleh brainstorm untuk dapatkan fakta yg lengkap. Ada setuju ke?

 150. asikin said

  salam saya adalah keturunan bugis cucu andi baso celak mata,bapa saya anak tunggal,lahir di tarakan indonisa punya anak9 saya anak ke2,atuk saya andi baso celak mata,telah meninggal di tarakan semasa bapa saya masi kecil,menurut cerita sebelum atuk meninggal dia ada menyampai kan amana pada kawanya,kalau anak saya suda dewasa tolong bawa anak nya pulang kemarus untuk di pertemukan pada keluarga nya kalau saudara ingin tau lagi cerita mengenai atuk saya col 0178627107 saya tinggal di pot klang

 151. saya adalah keturunan dari raja haji dan bendahara melaka. atuk saya keturunan raja bugis manakala nenek dari keturunan raja siak. salasilah atas tu tak lengkap. kalau pecahan boleh sampai pada sultan johor sekarang ini. begitu juga dgn sebahagian pemimpin2 negara kita. sultan selangor di tabalkan/lantik oleh sultan perak utk menjadi sultan.

  • nor hariati binti osman said

   raja lumu anakanda daeng chelak ,sultan muzaffar shah [beruas] telah membuat ujian kedaulatan bugis setelah berjaya baru raja lumu ditabalkan dgn gelaran sultan salehuddin shah iaitu sultan selangor 1 dengan istiadat gemilang dan bersemayam di bukit melawati hingga mangkat 1778 meninggalkan 4 org anak

 152. n0name said

  Ada kat sini tahu mengenai Penghulu Nordin?

 153. Nurul said

  salam…sy nk tanya ada x daeng lincuk (maaf kalau salah ejaan)yg dikatakan berasal dari Pontianak,Sumatera…Beliau bersama 4 saudaranya melarikan diri ke Tanah Melayu untuk mengelakkan diri mereka ditangkap oleh tentera Belanda pada waktu itu.Selepas itu beliau terus menetap di Melaka…sape2 yg taw tlg bgth sy di hello_chikitty@yahoo.com..wasalam

 154. nurmuhammad said

  askm saudara, saya masih buntu untuk menyelesaikan rangkaian keturunan saya ni…yang diketahui keturunan daeng celak. Dlm simpanan saya, ada keris pusaka….mungkin ada sesiapa yang menyimpan keris yang serupa….minta email pada saya di mobicom12@gmail.com

 155. ahmad shah said

  salam,

  mengikut kata pak cik saudara saya, saya ni berasal dari keluarga Daeng Chelak, tapi skarang ni pak cik saya masih mancari susur galur keturun Daeng Chelak (kami berketurunan Raja Haji) orang kaya Sg Besar.. sesape yang tahu mengenai sejarah ini.. bolh berhubung dengan saya seperti email diatas,

  sekian wasalam..

 156. MOHD ZIN HAMID said

  Salam semua, Kubur raja Haji ada di Bukit Punggor Alai Melaka, Lokasi tepat ialah selepas jembatan alai kehadapan sedikit ada bukit, sebelah kiri jalan ke simpang bugis.Lebih kurang 100 meter kehadapan sebelah kiri ada kubur lama. Itu kubur raja Haji. saya bersal dari Alai. Kalau tuan2 terlepas ke Telok Mas perberpatah Balik. Kuburnya di simpang bugis,bukit Punggor Melaka. Sekian. Ini yang dapat saya bantu.

  • Shazill Azhar said

   rumah dan tanah datuk saya di hadapan sekolah cina tersebut dlm simpang bugis alai.. ade la kubur lama kt situ sy xtao.. cme bru2 nie sy terdetik ingin mngetahui lbh lanjut dn dlm perguruan silat..Guru sy beritahu bahawa sy berketurunan Raja Dan Pahlawan Bugis.. datuk Saya Abdul lattif Bin Md Jai berketurunan Bugis.. dan selebihnya sy xtau.. apa2 saudara blh kongsi dgn saya? syt ada fb Shazill Azhar dan no. 0172081044

  • Rahman Raje said

   Mohammad Zein Hamid i
   dapat saye jelaskan kepada anda bahwa kubur yang anda maksud itu bukan kubur Raja Haji Fisabilillah karena kubur Raja Haji sebelumnye berdekatan dengan Benteng A Famosa Melaka namun pada masa Raja Jakfar anak beliau menjadi Yang Dipertuan Muda Riau ke VI makam tersebut dipindahkan di Pulau Penyengat tepatnye di Bukit Kursi berhampiran dengan Makam Raja Abdul Gani Amir Pulau Buru ke II yaitu Noyang saye dan juga berdekatan dengan Makam Habib Syeikh

   • orgkg said

    salah tu.. kubur asal dia kat padang sekolah henry gurney.. dipindahkan ke kwsan kmpung kat ketapang sebelum di pindahkan ke pulau penyengat.. x caya pg ke skola henry gurney tlk mas tu sblom smpai pintu masuk belok kiri..

   • orgkg said

    sape2 yg ngaku cucu cicit dia elok la pg sana.. tnya org kat situ..
    istana hinggap dia masa perang dgn belanda pun ada dulu tp da dirobohkan.

   • abgcik said

    bur@makam yg d mksudkn tu milik siapa?d jalan lama telok mas kan?saya berasal dri sana…salam…
    K

   • orgkg said

    yang tu kubur ulama.. tp da lupa nama sape..dulu dlm makam tu penuh ngan botol..
    smpai ada yg pnggil makam botol..

  • Org2 Biasa said

   Orgkg,, saya nak tanya,, makam raja abdullah klang berada di teluk ketapang di mana?

 157. raja afieda raja idris said

  assalamualaikum.. saya keturunan raja haji yang ketujuh juga berasal dari susur galur daeng rilaka n daeng celak.

  raja afieda binti raja idris bin raja saat bin raja basuk bin raja idris bin raja haji..

  saya nak tau susur galur yang lengkap n salah silah yang lengkap..kalau dapat diperolehhi n letak kan di sini alhamdulillah…

 158. Hasni said

  Saya Hasni @ Antoi dr sungai buloh jeram selangor….menurut cerita ayah saya Mohd Noor Bin Ibrahim atau dikenali sebaagi Karim..kami adalah keluarga bugis yg bernama Daeng Puara…dan juga bersaudara dengan Raja Datin Paduka Seri Zarina Raja Zainal, iaitu bekas isteri pertama Sultan Selangor sekrang…kepada sesiapa yg mengetahui Daeng Puara, sila tgglkan email pd sy addamy_arrest87@yahoo.com …atau hubungi sy di talian 012-6578252….sy ingin mengetahi asal usul keluarga sy yg agak misteri ini

 159. shah said

  salam,siapakah radin zainal abidin(lebai kahar)adakah dri keturunan UPU DAENG CHELAK…

 160. zuri said

  saya ader cerita tntg raja haji dan detail nyer..ada sedikit barang2 nyer ader kat kluarga tua pak cik saya,saya asal kuala sg. baru melaka..

  • assalamualaikum…

   saya cuma ingin bertanya kalau2 sdr tahu, apakah haji bin tahlil @ raja haji bin raja tahlil itu org yg sama dgn raja haji bin daeng chelak?

   • mohd shafiq bin nordin said

    arwah ayah saya juga org melaka di pengkalan balak….. die ade cerita tentang keturunan kami.. katanyer kami adalah keturunan daeng chelak… tp x pasti belah mna… sbb salasilah keturunan ada pada paklang saya.. nme ayah saya nordin bin kembok

 161. Assalamu Alaikum…
  Opu Datu Tenri Bureng Daeng ri LEkke’ adalah bersaudara dengan leluhur kami.. sekiranya diantara para kerabatku di Malaya berkeinginan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai silsilah leluhur Baginda Opu Tenri Bureng Daeng ri LEkke’, silahkan hubungi kami pada Blog : http://andioddang.blogspot.com/ . Wassalam

 162. blanguntung said

  kedua ibubapa sy mmang keturunan bugis…daeng chelak + daeng marewah + daeng parani. apa yg anehnya sy memiliki (mewarisi) sebilah keris mlmbngkn krajaan bugis. bilah mmang cantik buatannya-emas! diilhamkn bg sy, asalnya dr istana luwuk-opu tengdriburang daeng rilaka! sape2 yg ingin merapatkn lg siratulrahim klrga kta boleh brhubung- zaid 0177038383

 163. mohd faris said

  Salam semua..

  Nama saya faris.Kedua-dua orang tua saya berasal dari melaka..
  Bapa saya berasal dari tanjung keling,melaka dan mempunyai darah org bugis melalui nenek saya.
  Moyang saya merupakan seorang imam yang terkenal dizamannya..Hj Md.Amin dan berketurunan bugis.baru2 ini saya mendapat tahu saya mempunyai darah keturunan dari Raja Ali Haji…

  Bleh sesiapa yg mempunyai saudara berketurunan bugis di sekitar tg.keling menerangkan salasilah saya…

  mintak jasa baik,emailkan kepada saya ke…abbasian19@gmail.com

  Jasa anda amat dihargai…

  • Encik mungkin sedara saya. Saya Zolkarnain dari keturunan Raja Haji. Sekarang saya slowly catat salasilah untuk anak saya kerana dah tak ramai lagi orang tua yang boleh cerita kisah lama. Keluarga saya pun lari dari Selangor lama dulu sebab ‘perang saudara’ – tapi tu cerita lama dan saya rasa generasi sekarang perlu bersatu. Wassalam.

   • YTM Raja Muda Mahmud berkata said

    saya sokong dgn saudara M. Zolkarnain Tun Abdullah.. nak mencari org lama memang susah.. tue sebab nye kena bersatu..

 164. nama saya habibullah anak perempuan dari raja julina.

  saya ingin sekali mengenali lebih dekat keturunan ibu saya yg kata nye dutuk nenek moyang kami ia lah daeng chelak, ibu ingin sekali lawat makam daeng chelak, yg pernah dijanjikan kan oleh pakcik sya arwah raja ibrahim dari selangor, nanti sya smbung lagi terima kaseh

  • panglima riau said

   assalamualaikumm w.w

   saya FAUZIAH BINTI ISMAIL SAM cucu dari DAENG ALI keturunan ke3 dari Tok DAENG CELAK. informasi untuk anda bahwa makam tok DAENG Celak berada di tanjung pinang,
   saya pun ingin sekali bersilaturrahmi dengan saudara keturunan Tok DAENG CELAK
   alamt saya Jl Raja Ishak abdullah
   Sungai Pasir. MERAL
   Tg Balai Karimun Riau
   hp +6285272631746
   Jika ada umur panjang boleh kita bercerita panjang mengenai sejarah keluarga kita
   Insya allah kalau ada rejeki saya mau ke selangor.

   wassalam

   • raja mohd faisal said

    assalamualaikum w.b.t.

    saya Raja Mohd Faisal Bin Raja Md Salleh, dari Johor Bahru ingin juga mencari salasiah keluarga saya…datuk saya bernama Raja Md Yunos Bin Raja Ali telah berkahwin dengan Raja Fatimah Binti Raja Abd Jalil. Mungkin saya boleh ke Tg Balai untuk berjumpa dengan Fauziah untuk menziarahi keluarga disana…boleh hubungi saya di talian +60167117574.

  • Rahman Raje said

   Habibullah Aman silekan datang ongkoos tak begitu mahal dari selangor ke Johor Baru setelah itu naik Fery ke Tanjungpinang ade yang pagi ade yang siang kurang lebih 3 jam dah boleh sampai ke Tanjungpinang nanti bawa emaknya sekalian di Tanjungpinang call saye +628127062747 hari sabtu dan minggu saye cuti kerje makam Daeng chelak tak jauh dari rumah saye hanye diseberang sungai karena jembatannya belum siap terpakse naik kerete karena jalan memutar kurang lebih 5 batu saje

 165. tanpa nama said

  Assalammualaikum …part1
  sy berminat mengenai sejarah
  kalau tak silap raja bugis asal, gelaran(raja perak)di kuala selangor telah menyerang perak melalui sabak bernam. Adik baginda memangku tahta sementara.setelah perang berakhir akhirnyer baginda menyerahkan terus tahtanyer akibat dr salah faham dgn adik baginda serta Membuang Raja dan terus menetap di Sabak Bernam. keturunan seterusnyer tidak lagi mengunakan gelaran diraja.walaupun carta tidak menunjukkan kisah sebenar salasilah tersebut tapi marilah bersatu utk kebaikan.waallahhualam..

  • wan muhammad ikmal said

   assalamualaikum..saya berminat dengan kisah yang awak ceritakan ini..saya ingin tahu siapakah nama raja yang buang gelaran raja itu?kerana atuk saya pernah tidak memakai gelaran raja yang menetap di sabak bernam..saya cuma nak pastikan je..adakah itu keturunan saya..

   • Bernam Selangor said

    Ramai yang dah buang gelaran kat Sabak Bernam kecuali Raja Bernam dimana keturunannya skang ni macam YB Raja Ideris bin Raja Ahmad

    Yang dikatakan Raja Perak tu mungkin ada kaitan dengan orang2 Kampung Batu 40 dan Kampung Baharu.Beliau dikatakan anak kepada Salehuddin..yang musykilnya dalam Salasilah keturunan kat atas tu tak wujud.

   • Raja Hamzah said

    salaam

    saya raja hamzah. keturunan yg ke 7 raja haji fisabillilah.

    tidak salah saya dia YDM Raja Ali (marhum kantor) yg lari ke melaka

    emel saya: rhamzah.variasi@gmail.com

  • norbariah binti ramly said

   Penah dengar x name imam yusuf bin sallehhuddin (imam yg berjari sebelas)….pandai bergurindam dan bersilat..

  • raja shahrul akmal b raja indera said

   raja idris adalah atuk saudara saya dari keturunan daeng celak …..dia adalah anak raja ahmad anak kepada sultan selangor ke2………. sebarang pertanyaan hubungi no-017-5058036

 166. Haji yahya Bin Hj Slamat said

  Assalam mu’alaikum,
  Saudara-saudara ku yg berketurunan Raja Haji Bin Daing Celak,sekiranya saudara-saudara ada menyimpan atau ingin mencari salasilah Raja Haji Raja Celak, bolehlah berjumpa Tuan Jaffar Bin Haron yg tinggal di Sungai Rambai , Melaka utk rujukan . Beliau ini merupakan keturunan Raja Haji Sahid Teluk ketapang dari jurai (Tengku) Raja Abdul Samad dan merupakan salah serang dari keturunan saya yg menyimpan salasilah lengkap keturunan Raja Haji. Jurai Salasilah saya dari nenek saya yang tertulis dalam salasilah simpanan beliau ialah :

  YTM Raja Celak Daing Rilaga – YTM Raja Haji (Sahid Teluk Ketapang)Bin Raja Celak – (Tengku)Raja Ahmad Hitam Bin YTM Raja Haji alias Daeing Ibrahim Tok Sempang (Nama ditukar disebabkan pencarian Belanda keatas anak cucu Raja Haji Raja Celak Daeing Rilaga.Makamnya saya dah dapat cari dan dipastikan berada di Perkuburan Kampung Asam Kumbang(Serkam/Bemban) sudah terkambus disebabkan perkara2 kurafat yg dilakukan oleh mereka2 yg nak cari keuntungan dunia,insyaallah akan saya usaha perbetulkan kedudukan sebenar makam tersebut.) – (Tengku) Daeing Usman Bin (Tengku) Raja Ahmad (Memiliki beberapa isteri dan salah seorangnya keturunannya ramai menetap di Bemban Melaka, kampung halaman nenek saya) – Fakih Said Bin (Tengku)Raja Osman – Hawa Bte Pakih Said (Nenek Saya dari sebelah Ibu, Mariam bte Mustam).
  Bagi mereka yg mengenali (Tengku)Daeing Osman Bin (Tengku) Raja Ahmad alia Ibrahim (Ihim) tlg berhubung dengan saya :
  (Ustaz) Haji Yahya Bin Haji Slamat(Abu Nabil as-Sangapuri)-Singapura
  No hp: +6596228453/0296228453
  No rumah :+6564484276

  • Zukri Asah said

   Jika ada dlm simpanan sdr jalur keturunan dr Raja Haji, sekurang2nya siapa anak2 dan cucu2nya, blhkah sdr email pada saya?

   • wanzul said

    saya juga dari keturunan raja haji. kalau tak silap generasi ke-6. Mak saya : wan akiah bt raja hasmah@raja fatimah bt raja sofeah bt raja zainal bin raja haji. keluarga kami ramai di sungai karang, kuantan & masih ada pertalian dgn keturunan daeng di johor (kesultanan johor). Boleh sesiapa tlg betul kan salasilah ni, kalau ada yg tertinggal? saya nak pasti je, raja zainal tu anak ke, ataupun cucu raja haji. terima kasih.

  • rashid said

   terima kasih atas maklumat saudara….saya telah berjumpa dengan tn jaafar dan salinan salasilah telah diperolehan bagi tujuan gabungan….

  • Aini said

   Saya ingin tahu menngenai raja musa dan tengku aisyah

  • Rahman Raje said

   Saya Raja Abdul Rahman Bin Raja Muhammad Asyura Bin Raja Ibrahim Bin Raja Abdul Hamid Bin Raja Ibrahim Bin Raja Jakfar (Yang Dipertuan Muda ke VI) bin Raja Haji Fisabillah (Yang Dipertuan Muda Riau ke IV) Bin Daeng Chelak Yang Dipertuan Muda Riau ke II berdomisili di Tanjungpinang Provinsi Kepulauan Riau, saya memliki Silsilah yang disusun oleh Almarhum Ayahnda Saya untuk keturunan Daeng chelak yang berada di Kepulauan Riau,Malaysia dan Singapura walau tidak begitu lengkap tapi mudah mudahan dapat dijadikan rujukan dan untuk diketahui Makam Daeng Chelak tidak jauh dari rumah saya kurang lebih 2 Km saja karena saya tinggal di Kotapiring tidak jauh dari bekas tapak istana Kota piring yang dibangun Raja Haji
   Sila ad saya di FB : Rahman Raje
   Wassalam semoga terjalin siratulrahmi kita

   • raja ain said

    assalamualaikum,
    saya yang ingin tahu…jika boleh membantu

    ini adalah nama atuk saya iaitu :-
    Raja Mohsin bin Raja haji Omar,Raja haji Omar bi Raja Abdullah,

    ada saudaramara sy yg memaklumkan di pulau penyengat mmg ada susur galor famili, tetapi sy tidak pernah lagi ke sana.

    jika saudara / saudari ada maklumat yang boleh di kongsi bersama boleh hubungi saya di fb – raja noorain / email add : pink_orked@yahoo.com

    terima kasih diatas bantuan yg diberikan.
    wassalam semoga terjalin silaturahim antara kita.
    insya ALLAH

   • Raja Hamzah said

    salaam

    saya raja hamzah. keturunan yg ke tujuh raja haji fisabillilah. saya juga simpan silsilah cukup daeng chelak.
    byk kemusykilan dan soalan besar tentang raja haji fisabillilah.

    saya sedang buat kajian sebenarnya

    emel saya: rhamzah.variasi@gmail.com

  • Salam buat tuan yahya bin haji slamat siti ada pertayaan arwah datuk saya dan moyang saya adalah keturunan daeng chelak bugis sulawesi selatan aceh. saya ada banyak pertanyaan yang saya nak tanyakan tapi boleh tak klau saya berjumpa dengan tuan klau tak keberatan kerana ini adalah rahsia keturunan kita daeng chelak.

  • Raja Hamzah said

   salaam

   saya raja hamzah. keturunan yg ke tujuh raja haji fisabillilah. saya juga simpan silsilah cukup daeng chelak.
   byk kemusykilan dan soalan besar tentang raja haji fisabillilah.

   saya sedang buat kajian sebenarnya

   emel saya: rhamzah.variasi@gmail.com

 167. ali said

  kerana pangkat dan harta…!!!???
  banyak tang bersengketa….!!!???
  sanggup pula putus saudara…!!!???

  • YTM Raja Muda Mahmud said

   Ass’kom..
   Tentang raja laut n raja muda mahmud adalah 2org yg berbeza..
   Raja muda mahmud dilantik menjadi raja muda selangor zaman pemerintahan ayahandanye Paduka Sultan muhammad shah.. Sementara raja laut dilantik menjadi raja muda dizaman pemerintahan sultan abdul samad..

   Masa pemerintahan sultan muhammad shah.. Org yg berkuasa yg no 2 masa itu adalah raja jumaat.. So Semasa diakhir kemangkatan sultan muhammad..paduka sultan telah melantik raja mahmud menjadi raja muda dan dlm masa yg sama melantik raja jumaat sebagai pemangku raja muda disebakan masa itu raja muda mahmud masih kecil lagi..

   So bile kemangkatan sultan muhammad shah..berlaku pergolakkan dlm negeri selangor.. So disebabkan raja jumaat adalah keturunan kerajaan riau beliau tidak dilantik menjadi sultan.. Dan dalam kesusutan siapa yg menjadi sultan akhir raja jumaat telah melantik raja abdul samad sebagai sultan..

   Disini Harus diingat masa perlantikkan sultan abdul samad menjadi sultan.. Terdapat versi cerita dlm kerabat diraja

   -Sultan abdul samad menjadi sultan tetapi ia bukan sultan. So disini terdapat andai bahawa sultan abdul samad harus memulang tahkta bile raja muda mahmud sudah genap umur nye..

   -Ada juge cerite lain Dlm perlantikan raja abdul samad menjadi sultan.. Ada dikalangan kerabat diraja memang tidak bersetuju dgn perlantikkan beliau..

   Tentang sultan abdul samad sebagai pemangku.. Itu terpulang hak saudara dan saudari.. Bagi saya betul atau tidak itu kisah lama tetapi kebenaran tetap kebenaran..

   Cuma saya sendiri tidak berani nak menceritekan kisah yg lampau..

   www://www.royalark.net/malaysia/selangor.htm

   Tetapi untuk pengetahuan saudara sejarah raja raja amat menyulitkan.. Ini kerana nama raja seakan sama seperti raja mahmud ibni almarhum sultan muhammad shah dan raja mahmud bin raja barkat.

   Tentang raja laut dan raja muda mahmud memang adik beradik sebapa tepi berlainan ibu..

   Raja muda mahmud (Tengku /Raja Ampuan basik) dan raja laut (Raja Asiah). Tentang tengku ampuan basik adalah keturunan anak bangsawan
   Kerajaan bugis iaitu Arung To’ Mojong. Beliau mangkat dilukut bersemayam disana.. Tetapi kenapa tidak di kuala selangor. Ada kisah nye..

   Raja muda mahmud ada mempunyai anak hasil perkahwinan dgn Raja Hatijah Putra Raja Hasan

   Raja Ja’afar penghulu semenyih
   Raja Kechil penghulu kg baru kuala lumpur
   Raja Long
   Raja Putra
   Raja Abdul Rahman
   Raja Putri

   Raja muda mahmud menjadi penghulu semenyih/beranang dan juga penghulu kg baru.. Dan kedua jawatan itu telah diberi pada anak anknye..
   Mengikut cerite yg saya dgr dari pakcik n abg saya.. Kubur raja muda mahmud betul2 didalam masjid kg baru. apabila masjid kg baru di besarkan kubur beliau telah dialihkan di perkuburan jalan ampang.. Disana banyak kubur diraja

   Hendak dikisahkan lebih hanya datuk saya iaitu Raja Ariff bin Raja Ja’afar penghulu petaling,penghulu sabak bernam.. Dan datuk saudara saya Raja Ibrahim bin Raja Ja’afar menjawat jawatan dlm istana yg banyak mengetahui kisah suke duke serta keturunan dlm kerabat diraja selangor

   Akhir kata : Jangan laa mematikan dan juge mengelirukan susurgalur keturunan diraja selangor.. Buat laa sebuah carta susurgalur yg besar serta benar bagi seluruh keturunan kerabat diraja selangor dan diletak disetiap muzium dlm negeri selangor. Ini agar cucu cicit keturunan raja diluar pagar dapat mengetahui keturunan beliau sendiri..

   Amin..

   • Org2 Biasa said

    Salam,

    Mula2 saya nak minta maaf kalu saya ada menyinggung perasaan Engku.
    tapi saya sangat gembira dapat tahu Engku adalah keturunan almarhun Raja Ariff..sebab saya berminat hendak tahu sejarahnya.

    saya nak tanya,

    Kalau saya kata almarhum Raja Mahmud bukan Raja Muda Selangor?
    apa pendapat Engku?

    Kalau saya kata Raja Kechil tak pernah jadi Penghulu KL?
    apa pendapat Engku?

    Kalau saya kata almarhum isteri Raja Mahmud bukan kerabat raja?
    apa pendapat Engku?

    sebab saya tertarik dengan:
    “Jangan laa mematikan dan juge mengelirukan susurgalur keturunan diraja selangor..”

    then, betol tak Engku bahawa almarhum Raja Jaffar bin Raja Mahmud pernah jadi Penghulu Beranang (1895-1900) dan Penghulu Semenyih (1900-1916)?

    then, almarhum Raja Ariff bin Raja Jaffar pernah jadi Penghulu Beranang (1933-1937), Penghulu Jeram (1937-1939), Penghulu SUngai Panjang (1939-1940) dan Penghulu Petaling (1940-1949)?

    saya minta maaf.
    saya hanya peminat sejarah Selangor.

   • Rk said

    Salam..mcm mana kalau kita nk berhubung?

 168. Nazeri said

  Salam YTM Raja Muda Mahmud : krna itu kiter kena betulkan niat kiter….kiter mncari salasilah bukan utk bermegah atau menuntut apa2…sepatutnya kite mencari asal usul untuk memperkuat jati diri dan diselaputi dengan kalimah tauhid, bru betul…hnya berkongsi pandangan

  • YTM Raja Muda Mahmud said

   Ass’kom Suaudara..

   Saya nak tanya saudara..

   1)Saudara tahu tentang sejarah Kesultanan Selangor.
   2)Adakah saudara rasa sejarah yg diceritakan oleh org dulu² itu benar.

   Apa pon saudara terima kasih dengan pandangan yg saudara berikan.

   Kesimpulannye : Sejarah tetap Sejarah.. Cerita sebenar tidak akan terungkai demi mengelak sesuatu perkara yg tidak baik.

   • orang2 biasa said

    salam,

    soalan sy ni tidak ada berniat ape2.
    cume bertanya sahaja,
    pd pendapat anda,
    adakah raja mahmud ni sebenarnya raja muda selangor?

   • YTM Raja Muda Mahmud said

    yes.. raja mahmud memang raja muda selangor..

    Kenapa ada kemusyikilan ker..

   • muhamad rizalman said

    tlg pergi ke kaki bukit jeram,kuala selangor,di situ terdapat makam keturunan diraja daeng chelak yang menyembunyikan diri..hanya untuk pengetahuan….

   • Orang2 Biasa said

    hehehe..
    sori lambat balas.
    saya jarang buke web ni.
    ade tak cara utk kite kontek bertukar pandangan secara mudah.
    cth nye emel ke?

    secara jujurnya, mmg ada kemuskilan.
    tp ni nak berbincang, bukan ada ape2.
    minta maaf kalu ada ape2.

    saya berpendapat, raja mahmud memang jadi raja muda selangor…tp pelantikan raja mahmud tidak sah sebab beliau dilantik selepas lima hari kemangkatan sultan muhammad.

    masa time sultan muhammad hidup, raja mahmud tidak dilantik sebaga raja muda selangor. mmg sultan muhammad nak lantik tapi baginda tak melantik raja mahmud tu.

   • Rk said

    Salam..tolg hubungi sy di 0129617691

  • Org2 biasa said

   salam,
   raja mahmud,

   sy nak tnye,
   en penah baca tak surat yg ditulis oleh raja mahmud bin sultan muhammad mengenai pelantikan allahyarham sbg raja muda selangor.
   allahyarham kata bahawa dilantik sebaga raja muda selangor selepas lima hari kemangkatan ayahandanya.
   then, raja mahmud turut menyatakan bahawa sultan abdul samad turut dilantik sebagai tengku panglima besar selangor sama macam die gak.
   tp kat sini, berlaku kemusykilan, sbb time sultan muhammad, sultan abdul samad ni dilantik sebagai tengku panglima besar selangor pas kemangkatan ayahandanya bernama raja abdullah dan perkahwinan antara baginda dengan raja atfah bt sultan muhammad.
   kalu tak silap saya, dalam tahun 1844 sultan abdul sama dilantik sbg tengku panglima besar selangor.

   then, tengku panglima besar selangor adalah gelaran diraja selangor ketiga tertinggi dalam pentadbiran diraja selangor.
   yg mana, jawatan ini turut boleh dilantik sbg sultan selangor sekiranya jawatan raja muda selangor tak ada.

   jadik,
   persoalan kat sini,
   sah ke pelantikan ini?
   sy just tanya,
   xde niat ap2.

   sy cume nak berbincang.
   nak dapatkan informasi.
   mintaa maaf yer en. raja.

   tp,
   sy, pernah baca and dengar2 dari org2.
   org kata raja mahmud ni raja muda selangor time sultan muhammad.
   tp masih dalam kemuskilan sama ada btol or tak.

   then, org kata sultan abdul samad ni just pemangku saja.
   then, kene bagi balik kat raja mahmud bile dh besar.
   kan?

   tp, ntah la.
   sbb, napa allahyarham bg kat raja laut sbg raja muda selangor..?
   nk tanya, raja laut ni abg raja mahmud kan?
   ke adik?

   • raja zulkarnain bin raja osman said

    raja laut dan raja mahmud orang yang samakan.digelar raja laut sebab bersalin di atas kapal sewaktu pelayaran.

   • Eezaq azrin bin Anir hasan said

    Eezaq azrin bin amir hasan berkata

    salam . maaf sekiranya menganggu , saya anak kepada amir hasan bin hussin . saya di ketahui bahawa saya dari keturunan daeng chelak tapi saya ingin tahu , salsilah keluarga saya dari keturunan yang mana satu ?

   • YTM Raja Muda Mahmud berkata said

    Ass’kom..
    Tentang raja laut n raja muda mahmud adalah 2org yg berbeza..
    Raja muda mahmud dilantik menjadi raja muda selangor zaman pemerintahan ayahandanye Paduka Sultan muhammad shah.. Sementara raja laut dilantik menjadi raja muda dizaman pemerintahan sultan abdul samad..

    Masa pemerintahan sultan muhammad shah.. Org yg berkuasa yg no 2 masa itu adalah raja jumaat.. So Semasa diakhir kemangkatan sultan muhammad..paduka sultan telah melantik raja mahmud menjadi raja muda dan dlm masa yg sama melantik raja jumaat sebagai pemangku raja muda disebakan masa itu raja muda mahmud masih kecil lagi..

    So bile kemangkatan sultan muhammad shah..berlaku pergolakkan dlm negeri selangor.. So disebabkan raja jumaat adalah keturunan kerajaan riau beliau tidak dilantik menjadi sultan.. Dan dalam kesusutan siapa yg menjadi sultan akhir raja jumaat telah melantik raja abdul samad sebagai sultan..

    Disini Harus diingat masa perlantikkan sultan abdul samad menjadi sultan.. Terdapat versi cerita dlm kerabat diraja

    -Sultan abdul samad menjadi sultan tetapi ia bukan sultan. So disini terdapat andai bahawa sultan abdul samad harus memulang tahkta bile raja muda mahmud sudah genap umur nye..

    -Ada juge cerite lain Dlm perlantikan raja abdul samad menjadi sultan.. Ada dikalangan kerabat diraja memang tidak bersetuju dgn perlantikkan beliau..

    Tentang sultan abdul samad sebagai pemangku.. Itu terpulang hak saudara dan saudari.. Bagi saya betul atau tidak itu kisah lama tetapi kebenaran tetap kebenaran..

    Cuma saya sendiri tidak berani nak menceritekan kisah yg lampau..

    www://www.royalark.net/malaysia/selangor.htm

    Tetapi untuk pengetahuan saudara sejarah raja raja amat menyulitkan.. Ini kerana nama raja seakan sama seperti raja mahmud ibni almarhum sultan muhammad shah dan raja mahmud bin raja barkat.

    Tentang raja laut dan raja muda mahmud memang adik beradik sebapa tepi berlainan ibu..

    Raja muda mahmud (Tengku /Raja Ampuan basik) dan raja laut (Raja Asiah). Tentang tengku ampuan basik adalah keturunan anak bangsawan
    Kerajaan bugis iaitu Arung To’ Mojong. Beliau mangkat dilukut bersemayam disana.. Tetapi kenapa tidak di kuala selangor. Ada kisah nye..

    Raja muda mahmud ada mempunyai anak hasil perkahwinan dgn Raja Hatijah Putra Raja Hasan

    Raja Ja’afar penghulu semenyih
    Raja Kechil penghulu kg baru kuala lumpur
    Raja Long
    Raja Putra
    Raja Abdul Rahman
    Raja Putri

    Raja muda mahmud menjadi penghulu semenyih/beranang dan juga penghulu kg baru.. Dan kedua jawatan itu telah diberi pada anak anknye..
    Mengikut cerite yg saya dgr dari pakcik n abg saya.. Kubur raja muda mahmud betul2 didalam masjid kg baru. apabila masjid kg baru di besarkan kubur beliau telah dialihkan di perkuburan jalan ampang.. Disana banyak kubur diraja

    Hendak dikisahkan lebih hanya datuk saya iaitu Raja Ariff bin Raja Ja’afar penghulu petaling,penghulu sabak bernam.. Dan datuk saudara saya Raja Ibrahim bin Raja Ja’afar menjawat jawatan dlm istana yg banyak mengetahui kisah suke duke serta keturunan dlm kerabat diraja selangor

    Akhir kata : Jangan laa mematikan dan juge mengelirukan susurgalur keturunan diraja selangor.. Buat laa sebuah carta susurgalur yg besar serta benar bagi seluruh keturunan kerabat diraja selangor dan diletak disetiap muzium dlm negeri selangor. Ini agar cucu cicit keturunan raja diluar pagar dapat mengetahui keturunan beliau sendiri..

    Amin..

 169. Tengku Moah Faishal said

  Wasalam,

  Ikut saya kat facebook

  http://www.facebook.com/group.php?gid=163684342740&v=app_2373072738#!/group.php?gid=163684342740&v=wall

  • Zalina Azhar said

   Asslm..boleh add kan saya dalam group tu..kerana saya dlm proses menjejak waris2 Daeng 5 bersaudara terutamanya waris2 Daeng Chellak+Daeng Perani.. tkasih byk2

   • salam dari saya yang berketurunana daeng chelak . Saya berasal dari singapore bernama Siti Zubaidah. Arwah bapa saya meninggal pada tanggal 28.05.1997. ceritanya serba rengkas begini sewaktu kecil arwah bapa saya bapaknya iaitu datuk saya seorang saudagar suka belayar. Dia berketurunan Bugis sulawesi selatan aceh asli daeng chelak . Katanya moyang saya keturunan diraja deang chelak. Tetapi datuk saya meninggal sewaktu bapa saya masih kecil. Tapi yang aneh nama datuk dan moyang saya seperti berikut nama arwah bapak saya Atin Bin Singwan dan nama datuk saya Singwan Bin Singpoh jadi bagaimana cara untuk saya mencarinya. Tapi saya mendapat mimpi bahwa katanya tanggal lahir saya sama dengan tanggal lahir datuk dan moyang saya. dalam mimpi itu ada menyatakan yang saya ini keturunan yang bakal mengantikan posisi datuk n moyang saya.waktu umur saya 5 atau 6 tahun saya didatangi 7 dewa kecil berpakaian kuning kunyit macam pakaian ihram semua ketujuh dewa kecil itu kepalanya botak jadi saya tak boleh tahu sama ada ada yang perempuan atau lelaki tapi yang memeranjatkan yang ketujuh itu adalah saya mereka datangnya bercahaya berbaris semua memandang kearah saya dengan membawa lilin dimangkok kaca dikedua belah tangan mereka. semua memandang kearah saya dengan senyuman dan berlalu hilang dari pandangan mata saya. jadi inilah serba sedikit cerita yang saya rahsiakan hingga sekarang .setelah buat kali terakhir sebelum arwah bapak saya meninggal keesok paginya dia memanggil saya duduk disebelahnya dan mengambil tangan kanan saya dan mengisi sesuatu tapi tidak memberitahu apa2 kesaya.rasanya ada sesuatu yang saya harus perjuangkan dan mencari siapa saya yang sebenarnya. ibarat menurunkan sesuatu yang harus saya selidik dan mencarinya kerna saya bisa rasakan dia telah menganugerahkan tahta kediri saya yng harus saya cari skg adalah semua waris daeng chelak ataupun keturunan haji fisabillillah itulah keturunan saya. jadi klau boleh saya harus lanjutkan pencarian saya hingga sampai penghujungnya. siapakah diri saya yang sebenarnya dan saya mempunyai tanda2 kerajaan dibadan saya. skg umur saya sudah mau masuk 47 tahun. waktu arwah bapak meninggal hidungnya ada menitis darah saya lupa sama ada dikanan atau kiri. kamu boleh masuk kefb saya yang bernama Ct Spa gambar memakai baju kebaya hijau muda bersama suami saya atau boleh kol atau msg dinomber ini 85143314 atau ke email saya sidah40@hotmail.com terimakhasih.

 170. boleh membantu jika ada saudara bugis yg ingin jalan ke mkassar hub 006281343539228

 171. asal makassar sulawesi selatan

 172. kerukunan raja batu lappa

 173. raja khalid raja ariffin said

  saya adalh keturunan daing Chelak dari Bukit Gantang Taiping ..dato sy Raja Musa bin Mutalib bin Raja Lope Ahmad bin Raja Ismail bin Raja Musa… saya dimaklumkan selepas nama Raja Musa nama lain adalah Daeng… saya kurang pasti raja musa itu anak atau cucu daeng Chelak tetapi raja Musa dan daeng Chelak datang semasa perang perak kedah di Bukit Gantang

 174. YTM Raja Muda Mahmud said

  memang tidak lengkap.. carta keturunan daeng chelak. Banyak telah dimatikan susur galurnye.. takut ada yg menuntut hak.

  • zalea said

   saya setuju,kalau kita susun galur balik saya pun ada berkait dengan Daeng celak..sbb arwah moyang saya memang berketurunan bugis..ada yang menggelarnya Alang Gajah.Saya ada seorang lg bapa saudara yang memang mahir dan ada record tentang susur galur ini.YTM boleh menghubungi saya di talian 0122872596 zie

   • Tengku Helme Fazle Tengku Ariffin said

    Tengku Helme Fazle Bin Tengku Ariffin… susur galur Daeng Cellak… dalam proses menuntut hak… masih mencari saudara kepada Tengku Ariffin… sila hubungi saya swandyasamad@aol.com

   • Eezaq azrin bin Anir hasan said

    salam . keluarga sebelah bapa saya ada pertaliaan dengan keturunan daeng chelak . nama datuk saya hussin tapi saya tak beberapa tahu apa nama panjang datuk saya . tapi sya tak ada banyak maklumat tetang keluarga saya . saya sedang mencari maklumat lagi tetang keluarga saya.

 175. Nazeri said

  salam,
  Jika tak salah saya gelaran daeng digunakan sebg nama panggilan kpd org yg lebih tua dr kita spt pangkat pakcik …. jika silap harap maaf.

  • Andi Aksa said

   Assalamualikum…
   Saya adalah seorang bugis asli dari tanah Bugis Sulawesi Selatan-Indonesia. Leluhur atau moyang saya adalah raja-raja Bugis, nama saya adalah Andi Muhammad Hasbullah Aksa sedangkan gelaran saya adalah Opu Latampoke (sama dengan gelaran Opu Daeng Chelak, Opu Daeng Parani, Opu Daeng Menabon, Opu Daeng Marewah, Opu Daeng Kumasi). Saya hanya ingin meluruskan bahwa pada jaman dahulu kata Daeng merujuk kepada gelar kehormatan untuk orang bugis yang bisa saja berarti seorang pemberani (to warani), berwibawa, kharismatik, sakti, cerdik pandai (to macca) dll. Dan tidak sembarang orang bisa memakai gelar Daeng, hanya orang tertentu saja yang bisa menggunakan gelar tersebut di depan namanya. Tetapi dengan berjalannya waktu dan berakhirnya masa kekuasaan raja menjadi pemerintahan negara sehingga sebutan daeng telah berganti arti menjadi kakak atau penggilan hormat kepada orang yang lebih tua dari kita. Jadi pada jaman dulu saat kerajaan berkuasa penuh, kata Daeng adalah gelar kehormatan yang diberikan oleh bangsawan atau raja kepada seseorang.
   Sedangkan Opu adalah gelar kehormatan kebangsawanan yang berarti orang tersebut adalah anak atau keturunan langsung dari seorang raja yang memerintah di daerah bugis khususnya kerajaan Luwu. Gelar Opu juga bisa berarti dia adalah pewaris kerajaan pengganti raja yang berkuasa atau putra mahkota.
   Terima kasih.. Wassalam.

   PS :
   arti Daeng dalam bahasa bugis sekarang = kakak atau panggilan sopan kepada orang yang lebih tua dari kita. (tanpa menyebut namanya)

 176. Nazeri said

  diharapkan saudara saudari yg mmpnyai salahsilah kuarga dpt menghubungi saya fb : kamarul nazeri al-haj al jawiriyun … saya juga sdg menyiapkn salahsilah kuarga dari daeng chelak … setakat dlm pencarian saya hnya ketemu 5 anak daeng chelak … 2 org drpdnya hasil perkahwinan dgn tun mandak manakala yg lain saya tak dpt pastikan ibunya … kerana dipercayai daeng chelak mmpnyai 6 org isteri yg lain, selain tun mandak saya ketemu dgn nama daeng masik arang pala .. harap saudara/i dpt mmbantu … ohya, saya dr jurai daeng chelak melalui raja usoh. hubungi saya di FB atau email azrie1614@yahoo.com

  • Ankha said

   Assalamualaikum…
   Tuan nazeri sy amat berminat untuk melihat salasilah keluarga yang tuan sedang usahakan…saya berasal dari Kg Permatang Kuala Selangor…salasilah diatas menunjukkan kebnayakkan dari susur keluarga kuala selangor atau kg permatang…namun tidak termasuk dari keluarga saya…hanya dato2 saudara dan sepupu sepapat sahaja yang ada..saya lansung tidak mengetahui susur galur ini sblm ini kerana mungkin telah di pesan dari mulut ke mulut untuk beberapa generasi agar tidak membuka atau mencari…namun kini saya rasa berminat dan terasa ingin mencari tetapi tiada info…sekian terima kasih

   • mahaputra said

    Salam.bapa saya asal usul dari ujong permatang. Dan saya ingin cari keluarga di ujong matang yaitu raja mariam dgn penghulu shamsudin pnya keterunan yg masih hidup hidup lagi hingga ari ini. Tuan boleh tgl kan email wn_zck@yahoo.com atau fb saya mahaputra ridzwan. Thanks saudara

  • Raja Hamzah said

   salaam

   saya Raja Hamzah..cicit keturunan yg ke 7 Raja Haji Fisabillilah.
   mungkin kita boleh selesaikan sama sama. insya allah

   rhamzah.variasi@gmail.com

 177. Hajar Robert's said

  salam semua..carta di atas rasanya tidak lengkap..kenapa tidak dinyatakan terus sehingga sultan selangor sekarang..saya dari keturunan daeng chelak..gen ke-7..kenapa tidak dinyatakan anak daeng chelak ada dua perempuan..salah seorang bernama daeng fatimah..sila semak carta salasilah bugis lima bersaudara di muzium taman melawati selangor..terima kasih..

  • Abddul Hamid Al Jailani al linggi said

   Dalam carta keturunan almarhum daeng Chellak atau nama Sultan nya Sultan Allaudin terdapat ramai anak nya …Almarhum Daeng Chellak bernikah dengan Alamarhum Daeng Mandak juga punyai susur galur dari al bait dari hardarturmaut yaman..nama anak nya Dato Awaluddin bin daeng Chellak dan Kekanda nya Dato Sarilah binti Daeng Cjellak memang tidak tercatat didalam salasilah diraja..

 178. ABD HAMID HAJI ABD RAHIM said

  Salam, saya dari kampung linggi negeri sembilan, kami ad salasilah bugis riau..tapi keturunan kami di haram kan pakai sebarang gelaran Tengku, Raja, Daeng oleh datuk nenek kami. Apa yang dipesan..kamu jangan menyembah dan jangan minta menyembah…dulu, para almarhum daeng2 bermukim di kampung linggi…kerana Datuk Awaluddin menarjuk dengan ayahanda Daeng ….so di buang nya segala gelaran sampai sekarang…wasalam

  • zalea said

   saya pun pernah mendengar cerita yang sama..?????dr seorang bapa saudara saya.email saya zalea69@yahoo.com

  • Syafiqah Salwa said

   Assalam, keluarga ibu saya berasal dari Linggi (N9). Menurut ibu, keturunan kami pun tidak dibenarkan memakai gelaran tengku, raja dll. tpi, ade jugak cuzzen(7keturunan) saye yang atok saya letak name Intan dan Yan (which also hav the same meaning as puteri or something). Saya yang bungsu and yg paling muda dalam generasi saya. so saya xpernah jumpa atau tanya personally kat atok/nenek saya ttg hal nie.

  • Ali Saifullizan Dato' Ismail said

   Sama kes dengan saya, dimana keluarga (atas pesanan org tua dulu2) tidak boleh menggunakangelaran “Tengku”. Saya berasal dari Ramuan China Kecil, Lubok China, Melaka. Alasannya, untuk mengelakkan dari diburu oleh pihak British pada zaman itu. Dari cerita lisan bapa saya, kami dari suku Bugis “Sambalewe” (tidak pasti ade ker?). Menurutnya lagi, kaum Bugis terbahagi 12 suku.

  • Zalina Azhar said

   Asslm saudara,
   Saya adalah generasi ke 9 keturunan Dato Awaluddin. Keluarga ayahanda saya asal dari Linggi. Saya telah diamanahkan oleh almarhum ayahanda saya utk mencari waris2 nya dari keturunan Daeng Perani+Daeng Chelak.Mengikut penyelidikan yg saya buat setakat ini, kita berasal dari keturunan Daeng Chelak kerana Tok Awal adalah anakanda nya tetapi oleh kerana Opu Daeng Chelak murka dgn kedua2 anakandanya Tok Awal dan kekandanya Tok Serilah serta suami Tok Serilah maka nama mereka tidak kelihatan dlm mana2 naskah sejarah sebagai anak2 Daeng Chelak. Penyelidikan saya skrg menemui jln buntu disebabkan hal ini. Seperkara lagi, isteri Tok Awal iaitu Tok Bonding besar kemungkinan adalah puteri kepada Opu Daeng Kemboja..wallahu’alam.

   Saya memerlukan bantuan dari saudara2 semua waris2 Daeng 5 bersaudara terutamanya waris2 Daeng Chelak dan Daeng Perani utk meneruskan penyelidikan saya ini demi memenuhi amanah terakhir almarhum ayahanda saya Azhar Tan Sri Dato’ Lokman. Tkasih..

 179. Iflinah said

  saya ini tahu salasilah keluarga Daeng di Tawau,Sabah.Saya tidak pasti tentangnya.Menurut arwah nenek saya.nama datuk saya iyalah Burairah bin Daeng Pasangko.Tetapi saya tidak pasti…

 180. noor mizan ahmad said

  saya ada salasilah keturunan 8 generasi yg berusia 200++ tahun.tp terhad.bermula dr Daeng Ali.keturunn sekitar selangor,klntan,tganu,johor dan pahang.saya sangat berharap dapat menyambung atau menjejaki salasilah ini.saya sangat ingin tahu anak2 haji ali diatas.moyang saya bernaam tahir ban daeng Ali.Daeng Ali tidak menggunakan nama Daengb pada anak2 nya. saya harap ada pihak yg sudi mmbantu.

  • keturunan Daeng Ali mempunyai 4 org anak.. Daeng hj shamsudin,daeng haji mohd salleh, daeng tahir, dan daeng adham. daeng adhan telah berpindah ke sarawak. saya keturunan drpd daeng hj mohd salleh iaitu abg kepada daeng tahir.

  • Ali Abdullah said

   Salam salasilah keluarga saya seperti berikut sebelah nenek. Hajah Halimah Bte Sulong berasal dari Pahang, menetap sehingga meninggal di Segamat, Johor
   Halimah bte Sulong- neneknya Senah bint Nordin (Penghule Nordin 1815) bin Khatib Ahmed (1785) bin Tahir bin Daeng Ali
   Saya Sendiri adalah generasi ke 9 Daeng Ali.

 181. hazlan said

  saya hazlan saya tegah mencari seseorng yg ber name raja muhamad hakif yy ber ada di singapura.kalau dia bace msj nie tolong telefon saya 0177406092.dan die mungkin salah seorang ktrnan raja haji yg saya cari selama ini

 182. Yahya Haron said

  Assalamualaikum..

  saya pun teringin nak tau keturunan Raja Haji..
  kalau ikut cerita atok-ataok saya.. saya adalah dari keturunan Raja Haji.. tapi kami tidak lagi menggunakan perkataan Daeng..
  yang terakhir menggunakan perkataan daeng dalam keturunan kami kalau tak silap adalah Daeng Abd Rahman.

  sekian terima kasih.

 183. haron gemang said

  saya ada beberapa pertanyaan.. di sini ada menyatakan salasiah keturunan daeng chelak. tetapi, siapakah zuriat bagi raja haji? adakah zuriat daeng chelak hanya 2 orang?

  • Abdullah Hashim said

   Saya ingin tahu siapa kah zuriat Raja Haji. Dimana kah zuriat Raja Haji berada. Berapa putra dan puteri kepunyaan Raja Haji. Saya sunggoh ingin tahu siapa yang ada salasila keterunan Raja Haji yang di katakan mangkat di Ketapang Melaka. Yang saya difahamkan keturuan Raja Haji di rahsiakan. betul ke tu.

   • Tengku Moah Faishal said

    Wasalam,

    Saya Tengku Faishal, dari keturunan sultan haji mahd yusof (RIAU LINGGER)

    Saya juga mencari warisan saya … as far i know i from keturunan daeng celak jatuh kepada raja haji fisabilah

   • rashid said

    saya boleh bantu saudara untuk mencari keturunan raja haji…

   • mohd irwan bin mohd nasir said

    sye kalo diikutkn salasilah, sye keturunan daeng chelak yg ke-11 dr anknya Raja Haji bin Raja Chelak.. pastu sye xtau lg pe.. kalo tau blh kte kongsi brsma ye.. thankz.. =)

   • Raja Hamzah said

    Salaam
    Saya zuriatnya keturunan yg nombor 7
    keturunan Raja Haji ramai di Singapura, Penyengat, batam, daik, karimun, johor, selangor, Terenģganu …

    nama saya: Raja Hamzah Bin Raja Zulkifli Bin Raja Mohamed Bin Raja Abd Majid Bin Raja Idris Bin Raja Abd Ghani Bin Raja Idris Bin Raja Hj Fisabilillah

    saya boleh dihubungi rhamzah.variasi@gmail.com

  • yusof said

   daeng chelak mempunyai beberapa lagi anak tetapi perempuan.diantaranya moyang saya daeng fatimah yang berkahwin dengan daeng ahmad dan mendapat anak bernama daeng pareng…untuk keterangan lanjut sila masuk ke fb: keluarga abdullah bin anjang olan (morib/jugra/bukit melawati)kat situ ramai yg boleh menerangkan salasiah keluarga terutamanya mad robert

   • Muhammad Haziq said

    assalamualaikum

    kami sekeluarga adalah keturunan daeng chelak..dan kami sedang menetap di kajang selangor..belah ayah saya(datuk saya bernama arshad bin minhat itu yang saya taw)belah ayah(ibu =nenek saya= lamah bt che’mat–>che’mat bin chekat–>>chekat bt mandon)itu yang saya tahu..dan saya juga telah difahamkan oleh moyang saya..bahawa kami adalah smpai keturuna raja haji..jika saudara adalah salah seorang kturunan ini..sila email kepada saya..lucky_kiko@rocketmail.com
    FB=lucky_kiko@rocketmail.com

   • omar said

    saya juga keturunan daeng chelak dan ingin mencari saudara yang berasal dari keturunan yg sama, sila hubungi saya di talian 017 395 9371.

  • Muhammad Haziq said

   assalamulaikum..

   maaf..saya haziq baru 19..saya dan ayah saya hasan telah mencari keturunan saya..kami adalah keturunan daeng chelak..dan kami juga telah difahamkan bahawa saya juga adalh cucu ataupun cicit bagi kturunan raja haji…jikalau saudara/saudari hendak mengetahui lebih lanjut..sila reply..dan bg saya..jika hendak mgetahui sala sila ini..mungkin kite boleh memberitahu name moyank kite..mungkin ade persamaan

   saya masih mencari salasila keturunan saya..jika saudara/saudari juga mencari salasila seperti saya..sila email kpada saya(lucky_kiko@rocketmail.com)

  • Muhammad Haziq said

   assalamulaikum..
   bapa asal=melaka
   ibu asal=melaka

   sekarang menetap di kajang selangor

   maaf..saya haziq baru 19..saya dan ayah saya hasan telah mencari keturunan saya..kami adalah keturunan daeng chelak..dan kami juga telah difahamkan bahawa saya juga adalh cucu ataupun cicit bagi kturunan raja haji…jikalau saudara/saudari hendak mengetahui lebih lanjut..sila reply..dan bg saya..jika hendak mgetahui sala sila ini..mungkin kite boleh memberitahu name moyank kite..mungkin ade persamaan

   saya masih mencari salasila keturunan saya..jika saudara/saudari juga mencari salasila seperti saya..sila email kpada saya(lucky_kiko@rocketmail.com)

  • syafiqah said

   nenek saya raja hasnah. beliau telah berkahwin dengan atuk saya sulong. keluarga nenek saya membantah tetapi entah bagaimana mereka berkahwin. mereka berdua menpunyai 8 orang anak. ayah saya anak yang ke-6. nenek saya tidak mahu menggunakan perkataan wan kerana tidak mahu ada kaitan dengan darah di-raja.ayah saya cerita kami ada kaitan dengan raja ismail tak taula

   • raja zulkarnain bin raja osman said

    askm.raja hasnah tu duduk kat pahang kan.kalau betul hubungi saya 0176019603, raja zulkarnain..ok

 184. Latifah Abdullah said

  Assalamualaikum. Saya dari keturunan Raja Usoh yang menetap di Kuala Selangor.Saya merupakan generasi ke 7 dari Sultan Ibrahim. Saya sdg melengkapkan salasilah keluarga. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 016-2252411. Terima Kasih

  • Faizal Zal said

   Wsalam,sya pn dr kterunan raja usoh,anak kpd mahani,cucu kpd kamariah,cicit kpd jaimah,sila hubungi 0192459771,terima kasih.

   • saleh said

    salam..sye ni kturunan bugis tp msih x pasti dr yg mn..ad pndpt asal dr daeng chelak tp msih x dpt connection salasilah ini…yg msti moyang kpd atuk sye bilal saleh yg dpercayai mnantu kpd megat terawih…so sye nk psti bilal asal daeng yg mn????

   • raja zulkarnain bin raja osman said

    askm.saya raja zulkarnain bin raja osman..salasilah keluarga disebelah raja selangor dari raja salleh bin sultan ibrahim..raja salleh menetap di sabak bernam..cerita dulu ..saya ada simpan nama nama anak anak raja di sabak bernam yang di buat sebelum jepun attack malaya.nama anak anak raja dan syed ..hubungi saya atau sms kepada yang ada pertanyaan .0176019603 ..yang mana saya boleh bantu saya akan bantu..untuk pengetahuan kg permatang adalah kampung bugis.banyak keturunan bugis di sana.sultan ibrahim ke bernam bersama keluarga.dan ramai keturunannya di sana dan di chenderiang pun ada kerabat raja selangor yang berhijrah dari bernam…kepada semua usaha sampai jaya dalam menjejaki salasilah dan sejarah keluarga jangan jemu…keseronakan akan di rasai apabila kita tahu kisah sebenar keluarga kita..ok

   • Rasinah said

    As Salam Raja Zulkarnain,

    Saya ingin mencari keturunan Daeng Prabhu yang berasal dari Bugis. Dia adalah moyang saya dan nama arwah nenek saya ialah Zawiyah Binte Mohamed. Apa yg diceritakan kepada saya ialah arwah moyang saya lari dari istana kerana ingin berkahwin dengan rakyat dan dia menetap di Muar semasa hayat nya dan sejak melari kan diri, dia buang nama nye dari senarai sejarah. Masa hayat nya, dia ada simpan warkah dari Istana, keris Istana Bugis dan tombak dari Istana Bugis. Tetapi, selepas moyang saya meninggal, barang-barang itu semua nya hilang. Di sini saya ingin meminta tolong mencari kan keturunan saya, Daeng Prabhu.

  • hisyamuddin bin zakaria said

   saya diberitahu semasa kecil dahulu berlaku pembahagian harta warisan sultan2 selangor terdahulu kepada waris2 nya,,adakah ia benar kerana bapa ada memberitahu perkara ini dan salinan kad pengenalan turut diambil untuk diberi kepada pihak istana selangor,,perkara ini tergantung bila bapa saya zakaria bin baharuddin serta nenek saya raja azmah binti raja mahmud meninggal dunia dan hubungan dengan ahli keluarga yang tinggal di kuala selangor dan tanjung karang terputus disebabkan bapa saya adalah anak tunggal,,minta hubungi saya 0142641695 jika ada sebarang maklumat

  • zul said

   saya nak tanya sebab keturunan saya agak jauh sebab tengku antah berkahwin denngan tengku kudin jadi dimana saya nak dapat senarai anak cucu tengku kudin

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s